Welke politieke partijen gaan deze kabinetsperiode met ons mee op weg naar een Gezonde Generatie?

Op 9 april jl. ontving informateur Tjeenk Willink een brief waarin twintig samenwerkende gezondheidsfondsen (SGF) het toekomstige kabinet oproepen om de Gezonde Generatie als ambitie en visie op gezondheid op te nemen in het regeerakkoord.

Vijf voor twaalf

In de brandbrief stellen de fondsen dat het 5 voor 12 is; “De grenzen van ons zorgsysteem zijn in zicht. En dat komt niet alleen door COVID-19. Als we de ziektecurves niet ombuigen heeft in 2040 meer dan de helft van de Nederlanders (54%) een chronische aandoening. Naast het maatschappelijke leed dat dit veroorzaakt, is in relatief korte tijd de zorg ook onbetaalbaar.” [/one_half_last]

Nú investeren in een Gezonde Generatie

Om het tijd te keren hebben twintig Samenwerken Gezondheidsfondsen de krachten gebundeld en een ambitieuze en inspirerende stip op de horizon gesteld: de Gezonde Generatie. “We willen in 2040 de gezondste jeugd ter wereld hebben. Zeg maar, wereldkampioen allround op fysieke, mentale en sociale gezondheid. Wereldkampioen, niet omdat we per se de beste van de wereld willen zijn, maar omdat we alles uit de kast willen halen om onze jeugd de best mogelijke en gezonde toekomst te bieden. Dat is relevanter dan ooit.”

Welke politieke partijen gaan met ons mee op weg naar een Gezonde Generatie deze kabinetsperiode?

Lees hier de volledige brief aan de informateur.


De oproep is onderdeel van een groter pakket  aan manifesten en initiatieven om de waarde van voeding, bewegen en een gezonde leefstijl bij de politiek onder de aandacht te brengen en te zorgen voor een schaalvergroting van overheidsinvesteringen die bijdragen aan de Gezondste Generatie. Tijdens deze formatieperiode ontvangt informateur Tjeenk Willink tevens het Manifest Sportieve Gezonde Generatie op initiatief van NOC NSF, ondersteund door 25 partners waaronder Gezonde Generatie, de brief Gezonde en Kansrijke start voor ieder kind van Programma De 1e 1000 dagen, de brief ‘Het is tijd voor gezonde voeding’ van Alliantie voeding voor de gezonde generatie en de brief Samen verder op weg naar een Rookvrije Generatie. In de overkoepelende brief van de twintig Samenwerkende Gezondheidsfondsen roepen de fondsen politieke partijen op om samen op weg te gaan naar de Gezonde Generatie.