Kinderen inspireren met het goede voorbeeld

 

Kinderen kopiëren het gedrag van volwassenen. En gezond leven wordt een stuk makkelijker als je je voelt aangemoedigd, als het bereikbaar is en als gezond leven ook gewoon leuk wordt gemaakt. Daarom roepen wij bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties op om gezond leven aantrekkelijker, goedkoper en bereikbaarder te maken voor iedereen, ongeacht achtergrond of inkomen. Zodat het makkelijker wordt gemaakt om het gezonde voorbeeld te geven en ieder kind in Nederland de kans krijgt gezond en gelukkig op te groeien. En weet je dat jij als individu ook heel veel kunt betekenen voor de kinderen om je heen? En voor jezelf natuurlijk! Hieronder vind je heel veel voorbeelden van dingen die je zelf kunt doen. Thuis, op de sportclub, op school, op je werk. Want, goed voorbeeld, doet goed volgen.

Wat jij kan doen

De eerste 1000 dagen in het leven van een kind, van pre-conceptie, zwangerschap en de eerste twee jaren, hebben grote invloed op de gezondheid voor de rest van het leven. Daarom is het belangrijk en fijn als we er zijn voor de belangrijkste personen in het leven van een kindje: de ouders. Want het gevoel dat je gesteund, geholpen en gezien wordt en dat er mensen voor je klaar staan, is juist in die cruciale 1e 1.000 dagen met je kindje van groot belang. En die hulp zit vaak in kleine dingen. Een paar voorbeelden van wat je kunt doen:

 

 • Een warme maaltijd langsbrengen
 • Een cadeautje speciaal voor de nieuwe mama of papa
 • De oudere kinderen of de hond meenemen voor een wandeling
 • Een lief kaartje door de brievenbus (“je mag altijd bellen, ik sta voor je klaar”)
 • Schouderklopje/ complimentje, “je doet het goed!”
 • Vragen hoe het met iemand gaat
 • Laten voelen dat iemand er niet alleen voor staat
 • Boodschappen afgeven
 • Advies geven hoeft niet, een luisterend oor is vaak al voldoende

Klik hier voor nog veel meer informatie over het ouderschap in de 1e 1000 dagen.

De wereld wordt rookvrij, wen er maar aan...

Het rookvrij maken van de plekken waar kinderen komen is een geweldige manier om een bijdrage te leveren aan een Rookvrije én Gezonde Generatie. Er zijn al heel veel mensen die dit hebben gedaan en dat is te zien aan al die 'rookvrij' bordjes bij scholen, sportverenigingen, speeltuinen en zwembaden.

Iedereen kan een bijdrage leveren op weg naar een Rookvrije Generatie. Op deze pagina vind je informatie, inspiratie én materialen om zelf aan de slag te gaan.

Mensen die lekker in hun vel zitten, leven over het algemeen ook gezonder. En mensen die gezond leven, zitten over het algemeen ook lekkerder in hun vel. Mentale gezondheid is dus een belangrijk aandachtspunt binnen het Gezonde Generatie programma. Want, als we willen dat kinderen veilig kunnen opgroeien tot gezonde en gelukkige volwassenen, dat is het van belang dat er meer aandacht komt voor het omlaag brengen van de stress en prestatiedruk van onze jeugd én de ouders.

Via de website: www.jemonsterdebaas.nl vinden jongeren meer informatie over het effect van ingrijpende jeugdervaringen en het belang van praten over je 'monsters'. En hier vind je meer informatie over veilig opgroeien én de breinbijsluiters. Dat zijn video's die ons alles leren over de werking van het brein en wat we kunnen doen om de stress te verlagen.

Wist je dat je ook supporter kunt worden van de Gezonde Generatie?

Lees hier hoe jij ook een supporter kunt worden én doe op social media mee met de Gezonde Generatie supporterwave.

Door ons te volgen op social media, op de berichten te reageren en ze te delen, steun je het mooie werk wat we doen.

Wat je kunt verwachten?

 • Iedere maandag is het 'magische maandag' op de kanalen van de Gezonde Generatie. We delen dan mooie en inspirerende initiatieven van mensen die niet hebben gewacht op een toverstafje, maar die gewoon actie hebben ondernomen om gezond leven makkelijker of leuker te maken voor onze kinderen.
 • Iedere woensdag is het 'weetjes woensdag'. Er komen dan interessante wetenswaardigheden voorbij over gezondheid, de werking van het brein en nuttige feiten en cijfers die bewust maken en wakker schudden.
 • Iedere vrijdag is het tijd voor actualiteiten en nieuws met een link naar de Gezonde Generatie en natuurlijk geven we via onze social media kanalen ook altijd de laatste updates over campagnes en mooie samenwerkingen.

We zien je heel graag daar!

Volg ons op social media

Ben je een beleidsmaker bij de overheid? Geweldig, dan kun jij helpen om prioriteit te geven aan de Gezonde Generatie, die ook als doel is genoemd in het regeerakkoord. Nu is het tijd voor actie.

Lees in onze brief aan de Tweede Kamer wat er nog moet gebeuren om de Gezonde Generatie te realiseren.

 

 

 

Heeft u als organisatie interesse in een samenwerking met de Gezonde Generatie t.a.v. het makkelijker, aantrekkelijker en betaalbaarder te maken om gezond te leven? Top! Neem dan contact met ons op via: gezondegeneratie@gezondheidsfondsen.nl

Er zijn steeds meer partijen die de Gezonde Generatie ook financieel willen steunen door een donatie te doen. Dit kan door te doneren aan één van de gezondheidsfondsen die initiatiefnemer zijn. Wilt u dat uw donatie ook specifiek gebruikt wordt als steun voor de Gezonde Generatie, vermeld er dan bij: 'donatie voor de Gezonde Generatie'.