Norm en gedragsverandering


Om de Gezonde Generatie te realiseren werken we aan norm- en gedragsverandering t.a.v. bijvoorbeeld gezond eten en drinken, vrij blijven van verslavingen aan tabak, alcohol, drugs en gamen. Voldoende bewegen en ook voldoende slapen en respectvol omgaan met jezelf, elkaar en de wereld om je heen. Ook willen we ervoor zorgen dat de omgeving het makkelijker maakt om gezond te leven en de jeugd zelf weerbaarder maken tegen prikkels tot ongezond gedrag. Maar het allerbelangrijkste: we willen jongeren zelf laten ervaren hoe geweldig het is om je gezond te voelen.

Hoe

Met de Gezonde Generatie als stip op de horizon, bundelen we in Nederland de krachten om de condities te scheppen waaronder jongeren makkelijker zelf gezonde keuzes kunnen maken, zowel fysiek als sociaal en mentaal. Dit doen we op vijf terreinen:

  • Vrij van schade door tabak, alcohol, drugs, gokken en gamen
  • Balans inspanning en ontspanning
  • Voldoende bewegen
  • Gezond eten en drinken
  • Respectvol en veilig contact

Weerbaarheid, communicatie en samenwerking spelen hierbij een belangrijke rol om te zorgen voor norm- en gedragsverandering bij het individu, de privé omgeving, de sociale omgeving én in de maatschappij.

De Gezonde Generatie bestaat uit kinderen en jongeren die gezond* leven omdat ze het zelf willen en er de vaardigheden voor hebben, in een omgeving die verleidt tot gezond gedrag. 

*Gezondheid is een staat van fysieke, mentale en sociaal-emotionele balans, die je de vrijheid en de mogelijkheden geeft om je volledige potentieel te benutten.