Wat is het probleem
Iedereen ervaart weleens stress. Als stress te lang aanhoudt, spreken we van chronische stress. Chronische stress in de kindertijd kan het risico vergroten op een ongezonde leefstijl en aandoeningen als hart- en vaatziektes, kanker, COPD, diabetes, alzheimer, depressie en suïcide. Wij noemen dit ongezonde stress. Het verminderen van ongezonde stress draagt op lange termijn bij aan het verminderen van ziektelast en chronische aandoeningen.
Mogelijke oorzaken van chronische stress in de kindertijd:
Chronische stress bij ouders
Chronische stress bij ouders kan invloed hebben op het kind, zeker tijdens de eerste 1000 dagen. Ouders geven aan veel stress te ervaren door het gevoel te veel te moeten op een dag, (financiële) problemen, een ongezonde werk-privé balans, weinig sociale steun en het meedragen van eigen ingrijpende jeugdervaringen.
Een stapeling van ingrijpende jeugdervaringen
Iedereen maakt in het leven weleens nare dingen mee. Dat is helaas niet altijd te voorkomen. Een ingrijpende ervaring hoeft gelukkig niet tot langdurige klachten te leiden; kinderen kunnen heel veerkrachtig zijn. Een stapeling van ingrijpende jeugdervaringen kan echter wel zorgen voor chronische stress in de kindertijd. Denk aan emotionele en lichamelijke verwaarlozing, opgroeien in armoede, opgroeien met een ouder met psychische problemen en vaak gepest worden.
Prestatie-, school-, geluks- en sociale druk
We zien dat de maatschappij steeds stressvoller is geworden: ambitieus, individualistisch en perfectionistisch. Deze prestatie- school-, geluks- en sociale druk in de samenleving leidt tot ongezonde stress bij ouders en kinderen. We missen een realistisch beeld van opgroeien en opvoeden en een gevoel van verbondenheid met elkaar.