Word supporter

Ongezonde stress verminderen

Stress hoort bij het leven en is een onmisbare factor voor kinderen om zich gezond te ontwikkelen. Te veel stress heeft een negatief effect op de mentale en fysieke gezondheid. Tijdens het opgroeien en op latere leeftijd. Daarom willen we ongezonde stress in de kindertijd voorkomen, zodat kinderen veerkrachtig op kunnen groeien. Dit verbetert uiteindelijk het welbevinden van de jeugd en draagt bij aan een gezonde generatie in 2040. Daar kunnen we allemaal aan bijdragen!

Wat is het probleem

Iedereen ervaart weleens stress. Als stress te lang aanhoudt, spreken we van chronische stress. Chronische stress in de kindertijd kan het risico vergroten op een ongezonde leefstijl en aandoeningen als hart- en vaatziektes, kanker, COPD, diabetes, alzheimer, depressie en suïcide. Wij noemen dit ongezonde stress. Het verminderen van ongezonde stress draagt op lange termijn bij aan het verminderen van ziektelast en chronische aandoeningen.

Mogelijke oorzaken van chronische stress in de kindertijd:

Chronische stress bij ouders

Chronische stress bij ouders kan invloed hebben op het kind, zeker tijdens de eerste 1000 dagen. Ouders geven aan veel stress te ervaren door het gevoel te veel te moeten op een dag, (financiële) problemen, een ongezonde werk-privé balans, weinig sociale steun en het meedragen van eigen ingrijpende jeugdervaringen.

Een stapeling van ingrijpende jeugdervaringen

Iedereen maakt in het leven weleens nare dingen mee. Dat is helaas niet altijd te voorkomen. Een ingrijpende ervaring hoeft gelukkig niet tot langdurige klachten te leiden; kinderen kunnen heel veerkrachtig zijn. Een stapeling van  ingrijpende jeugdervaringen kan echter wel zorgen voor chronische stress in de kindertijd. Denk aan emotionele en lichamelijke verwaarlozing, opgroeien in armoede, opgroeien met een ouder met psychische problemen en vaak gepest worden.

Prestatie-, school-, geluks- en sociale druk

We zien dat de maatschappij steeds stressvoller is geworden: ambitieus, individualistisch en perfectionistisch. Deze prestatie- school-, geluks- en sociale druk in de samenleving leidt tot ongezonde stress bij ouders en kinderen. We missen een realistisch beeld van opgroeien en opvoeden en een gevoel van verbondenheid met elkaar.

 

45%

van de jongeren voelt zich vaak gestresst

25%

van de kinderen heeft twee of meer ingrijpende jeugdervaringen meegemaakt

53%

van de Nederlanders weet niet dat stress in de kindertijd de kans op chronische ziekten vergroot

Stress en leefstijl

Er is een belangrijke relatie tussen stress en leefstijl. Zowel positief als negatief. Een gezonde leefstijl draagt bij aan minder stress. Door sport en bewegen verbetert je humeur en herstel je beter van een stressvolle situatie. Ook goed slapen helpt om stress te verminderen.

Als je gezond met stress omgaat, ben je meer weerbaar en kun je ongezonde verleidingen zoals roken en alcohol beter weerstaan. Te veel stress draagt bij aan een ongezonde leefstijl. Mensen met veel stress eten vaker ongezond of meer, slapen slechter en roken en drinken vaker. Vaak als manier om met stress om te kunnen gaan.

Het verminderen van ongezonde stress draagt bij aan het bevorderen van een gezonde leefstijl. Als kinderen van jongs af aan leren gezond met stress om te gaan, wordt het voor hen gemakkelijker om gezonde gewoonten te ontwikkelen en vast te houden.

 

Wat is er nodig?

Ongezonde stress bij kinderen kan voorkomen worden door het verminderen van stressoren in de omgeving, ervoor zorgen dat kinderen en ouders gezonder met stress en tegenslag om kunnen gaan en een liefdevolle steunende sociale omgeving; thuis, op school en in de maatschappij.

De sociale omgeving van kinderen – ouders, leraren, vrienden, buurtgenoten – is cruciaal voor het verminderen van stress en het bevorderen van gezond gedrag. Sociale steun biedt een buffer tegen stress. Daarnaast stimuleert een positieve sociale norm kinderen om gezonde keuzes te maken.

Wat wij doen:

We mobiliseren mensen en partijen ‘to be the village’ voor kinderen en gezinnen.

  • Door de inzet van een mix van communicatiemiddelen stimuleren we mensen om meer oprechte aandacht voor kinderen en gezinnen in hun omgeving te hebben als buffer tegen stress. Dit draagt bij aan een gezonde sociale leefomgeving.
  • Daarnaast pleiten we bij de politiek en overheid voor beleidsmaatregelen die leiden tot een vermindering van de belangrijkste stressoren bij (aanstaande) ouders en kinderen zoals financiële stress en de schadelijke invloeden van sociale media.
  • En werken we samen met landelijke partners aan het vergroten van kennis en vaardigheden bij kinderen en ouders om gezond met stress en tegenslag om te kunnen gaan.

Zo werken we aan het versterken van de gezondheid van onze toekomstige generaties.

Campagnes

We kunnen allemaal een rol spelen om stress bij kinderen en ouders te verminderen, zodat kinderen gezond op kunnen groeien. Als buurvrouw, oom, sportcoach, leerkracht, vrijwilliger en vriend. Hoe? Bekijk onze campagnes.

Contact

Heb je vragen, opmerkingen of verzoeken? Neem dan gerust contact met ons op.

gezondegeneratie@gezondheidsfondsen.nl