Samen verder op weg naar een Rookvrije Generatie

5 mei 2021 – Ieder kind dat verslaafd raakt aan roken, is er één te veel. Daarom strijden wij voor een Rookvrije Generatie. Maar we zijn er nog lang niet. Samen met het nieuwe kabinet willen wij de volgende stap zetten naar een rookvrije toekomst. Daarom hebben wij samen met maar liefst 50 organisaties een brief gestuurd naar informateur Tjeenk Willink.

In de brief wordt het nieuwe kabinet opgeroepen om werk te maken van een Rookvrije Generatie. Komende jaren zijn veel meer effectieve maatregelen nodig om kinderen te beschermen tegen de verleidingen van tabak. In de brief aan de informateur pleiten we ervoor om dit te voorkomen en kinderen te beschermen door 5 maatregelen te nemen:

1. Verdere prijsverhogingen van tabaksproducten;
2. Meerjarige bewustwordings- en stopcampagnes;
3. Tabaks- en aanverwante producten alleen nog te koop in tabaksspeciaalzaken;
4. E-sigaretten verder reguleren: gelijk aan sigaret;
5. Toegankelijke hulp bij stoppen met roken voor iedereen.

Is het nodig?

Helaas wel. Hard nodig zelfs. Want:

  • iedere week opnieuw raken honderden kinderen in Nederland verslaafd aan roken.
  • ruim de helft van de mensen die rookt, sterft aan de gevolgen hiervan. Dat zijn elk jaar ruim 20.000 Nederlanders.
  • roken kan veel ziektes veroorzaken zoals kanker, hart- en vaatziekten en longziekten.
  • ook van meeroken kan je ernstig ziek worden en er zelfs aan doodgaan.

We weten allemaal dat roken ongezond is. Ondanks de feiten, wordt het nog steeds normaal gevonden dat kinderen beginnen met roken.

Rookvrij opgroeien. Dat willen we vanzelfsprekend maken.

Samen beschermen we opgroeiende kinderen tegen de schadelijke gevolgen van (mee)roken. Onze ambitie is dat er in 2035 een Rookvrije Generatie is – kinderen die in 2017 geboren zijn, zijn dan 18 jaar. Deze kinderen groeien rookvrij op en gaan zelf niet roken. De wereld wordt rookvrij. Wen er maar aan.

Lees hier de volledige brief aan informateur Tjeenk Willink met daarin vijf concrete voorstellen voor een rookvrije generatie.

Ga voor meer informatie over de nieuwe campagne ‘De wereld wordt rookvrij. Wen er maar aan.’ naar: www.rookvrij.nl


De oproep is onderdeel van een groter pakket  aan manifesten en initiatieven om de waarde van voeding, bewegen en een gezonde leefstijl bij de politiek onder de aandacht te brengen en te zorgen voor een schaalvergroting van overheidsinvesteringen die bijdragen aan de Gezondste Generatie. Tijdens deze formatieperiode ontvangt informateur Tjeenk Willink tevens het Manifest Sportieve Gezonde Generatie op initiatief van NOC NSF, ondersteund door 25 partners waaronder Gezonde Generatie, de brief Gezonde en Kansrijke start voor ieder kind van Programma De 1e 1000 dagen, de brief ‘Het is tijd voor gezonde voeding’ van Alliantie voeding voor de gezonde generatie en de overkoepelende brief van de twintig Samenwerkende Gezondheidsfondsen waarin zij de politieke partijen vragen mee op weg te gaan naar de Gezonde Generatie.