Petitie bijna 16.000 keer ondertekend

Den Haag, 15 juni 2021 – ‘Maak ons eten weer gezond!’ Dat is de oproep aan het nieuwe kabinet van bijna 16.000 Nederlanders die hun handtekening hebben gezet onder de petitie van de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie en Team Gezonde Voeding Nu. De initiatiefnemers willen dat de voedingsindustrie via regelgeving verplicht wordt om minder zout, suiker en ongezond vet in producten te verwerken. De petitie, die brede steun krijgt vanuit de zorg, wetenschap en tientallen maatschappelijke organisaties, is vanmiddag overhandigd aan de Tweede kamer.


Lisa Westerveld (GroenLinks) neemt alledaagse producten met suiker, zout en ongezond vet onder de loep op het Plein voor het Tweede Kamergebouw. © ANP

“Wij zijn heel blij dat we in korte tijd zoveel handtekeningen hebben verzameld. Het laat zien dat het onderwerp leeft in de maatschappij. Nederlanders willen dat het nieuwe kabinet prioriteit geeft aan gezonde voeding. De schappen staan nu vol met ongezond eten en drinken. En ongezond eten en drinken maakt mensen ziek”, aldus Bernique Tool, directeur van de Maag Lever Darm Stichting en voorzitter van de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie (AVGG).” Uit eerder onderzoek* blijkt dat 8 op de 10 Nederlanders het belangrijk vinden dat bewerkte voedingsmiddelen gezonder worden gemaakt. Zo kunnen onze kinderen gezond opgroeien.

Gera de Grauw (Hartstichting), Lisa Westerveld (GroenLinks), Attje Kuiken (PvdA) en Roy van der Ploeg (Maag Lever Darm Stichting) met het aantal opgehaalde handtekeningen van de petitie ‘Maak ons eten weer gezond’. © ANP

Overhandiging petitie
Kamerleden Anne Kuik (CDA), Liane den Haan (Fractie Den Haan), Lisa Westerveld (GroenLinks), Eva van Esch (Partij van de Dieren), Maarten Hijink (SP) en Thom van Campen (VVD) namen vanmiddag de petitie online in ontvangst. VWS-commissie voorzitter Fleur Agema beloofde het onderwerp in komende debatten over voeding en preventie mee te nemen. Op het Plein deden ook Kamerleden Caroline van der Plas (BBB), Jeanet van der Laan en Tjeerd de Groot (D66), Attje Kuiken (PvdA), Vicky Maeijer (PVV) en Jasper van Dijk (SP) mee aan een korte product-quiz. Door het eten van bewerkte producten kan de hoeveelheid suiker, zout en ongezond vet ongemerkt snel oplopen. Ook als het om ogenschijnlijk gezonde producten gaat, zoals ontbijtgranen, soep of pastasaus. De voedingsindustrie en de overheid leggen de verantwoordelijkheid voor nu volledig bij de consument.

Carolien Martens (Hartstichting), Martijn Ubbink (Nierstichting), Petra Lammers (Team Gezonde Voeding Nu), Lara Schreuder (Diabetes Fonds) en Roy van der Ploeg (Maag Lever Darm Stichting) van de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie.© ANP

Brede steun
Het is tijd dat eten en drinken gezonder wordt. Dat vindt ook een groep Nederlanders verenigd in ‘Team Gezonde Voeding Nu’. Zij namen vier weken geleden het initiatief voor de petitie, omdat ze dagelijks zien wat ongezonde voeding kan aanrichten. Een van hen is Petra Lammers, moeder van twee jonge kinderen. Sinds haar eigen moeder aan kanker overleed, is Petra een stuk bewuster bezig met voeding. “De meeste mensen doen boodschappen vanuit gewoonte en weten onvoldoende over de hoeveelheid rotzooi die er in de supermarkt te koop is. Consumenten moeten erop kunnen vertrouwen dat alle producten die ze kopen gezond zijn!”

Bij de start kreeg de petitie bijval van voedingswetenschapper Jaap Seidell en kinderarts Anita Vreugdenhil. Ook meer dan 50 maatschappelijke organisaties steunen de initiatieven om onze voeding gezonder te maken.

Maak ons eten weer gezond!
Het Akkoord Verbetering Productsamenstelling tussen het ministerie van Volksgezondheid (VWS) en de voedingsmiddelensector (looptijd 2014 t/m 2020) heeft door vrijblijvende afspraken met de industrie veel te weinig bereikt. Recent onderzoek van het RIVM toont aan dat met de stappen die fabrikanten de afgelopen jaren hebben gezet, Nederlanders maar een snufje zout en twee minder suikerklontjes minder binnenkrijgen. Het effect van de afspraken over verzadigd vet is niet doorgerekend, omdat er  te weinig afspraken over zijn gemaakt. De schappen staan dus nog steeds vol met ongezond eten en drinken. Ongezonde voeding is na roken de belangrijkste vermijdbare doodsoorzaak, met bijna 13.000 doden per jaar. Zo’n 350.000 kinderen en 7 miljoen volwassenen in Nederland hebben overgewicht, waarvan een groot deels obesitas. Ongezonde voeding zorgt bovendien jaarlijks voor 6 miljard euro aan zorgkosten.

Einde persbericht
Voor meer informatie of interviewverzoeken kunt u contact opnemen met Loes Kraaijo, PR-adviseur Maag Lever Darm Stichting, 06 53177311, loeskraaijo@mlds.nl.

Bron onderzoek in persbericht: Draagvlakonderzoek gezonde voedselomgeving, Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie – I&O Research (2021)

Over de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie
De Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie zet zich in voor gezonde voeding voor de jeugd. Wij zijn Diabetes Fonds, Hartstichting, Maag Lever Darm Stichting en Nierstichting. We werken samen met Gemeente Amsterdam, UNICEF Nederland en nog zestien andere gezondheidsfondsen. Het is ons doel de voedselomgeving nú gezonder maken, zodat ieder kind in Nederland een gezond voedingspatroon heeft. Gezonde gewoontes op jonge leeftijd zullen leiden tot gezonde gewoontes in het volwassen leven. Zo groeit een generatie op, die later minder ziek is. Het is tijd om in actie te komen. Het is tijd voor gezonde voeding. Het is tijd voor een Gezonde Generatie. Ga voor meer informatie naar www.gezondegeneratie.nl/alliantievoeding.