Word supporter

Vervolg kenniscampagne ‘Op je gezondheid?’

  • Alcoholpreventie
  • Nieuws

Op dinsdag 1 oktober starten we opnieuw de kenniscampagne ‘Op je gezondheid?’ van MLDS en KWF voor het programma de Gezonde Generatie. Deze campagne is opgezet om mensen bewuster te maken van de gezondheidsrisico’s van alcohol, en specifiek om meer mensen te laten weten dat alcohol drinken de kans op kanker vergroot.

De campagne ‘Op je gezondheid?’

We leren al van jongs af aan dat het drinken van alcohol gezellig is. We proosten als we iets te vieren hebben en zeggen vaak “op je gezondheid”. Best gek, want alcohol is niet gezond. Alcohol vergroot de kans op 7 soorten kanker en 200 andere aandoeningen. Alleen weten we dat vaak helemaal niet. Daarom is er de kenniscampagne ‘Op je gezondheid?’. We begrijpen dat dit geen makkelijke boodschap is, maar wel een essentiële om te delen. Sinds de lancering in 2023 heeft de campagne veel positieve reacties gekregen. We zien dat de bewustwording ten aanzien van de relatie tussen alcohol en kanker begint toe te nemen. De kennis is echter nog niet op het gewenste niveau. De noodzaak om stil te blijven staan bij de vraag “Op je gezondheid?” blijft daarom onverminderd groot.

Waarom deze campagne?

Alcoholgebruik is een risicofactor bij het ontstaan van kanker. Recente cijfers onderstrepen nogmaals de urgentie van onze boodschap. De New York Times heeft onlangs gepubliceerd over het jaarlijkse “Cancer progress report” van de AACR waaruit blijkt dat het aantal kankerdiagnoses onder dertigers tussen 2010 en 2019 aanzienlijk is gestegen. Het Europese parlement heeft op woensdag 2 oktober uitgebreid stilgestaan bij de relatie alcohol en kanker in het kader van het “EU beating cancer plan”. Dit laat zien hoe belangrijk het is om nu actie te ondernemen en mensen bewust te maken van de impact van alcohol op hun gezondheid.

 

Gerelateerde berichten