Lieve papa’s, lieve mama’s, lieve ouders/verzorgers, 

Dit is een ode aan jullie. Want eigenlijk zijn jullie allemaal superhelden. 

In de eerste 1.000 dagen, de periode vanaf de bevruchting tot de tweede verjaardag van je kindje, leg je de basis voor een gezonde toekomst. Voor al die duizenden dagen erna dus. Als (aanstaande) ouder/verzorger speel je een heel belangrijke rol al vanaf het prille begin. Jij zorgt voor gezonde voeding, voor rust, warmte, veiligheid en liefde. Je helpt je kind ontdekken en leren door te spelen, lezen, praten en zingen.

Allemaal dingen die je ‘gewoon’ even doet. Met een hart vol liefde, maar ook een hoofd vol vragen. Want net zoals alle ouders heb je soms geen idee. En zit je er ook wel eens helemaal doorheen. Dat geeft niet, want zo begint iedereen. Vergeet niet: dat jij er bent heeft een groot effect op een mensenleven. Daarom brengen wij bij deze een ode aan alle (aanstaande) ouders en verzorgers van Nederland.

Waarom zijn die eerste 1.000 dagen eigenlijk zo belangrijk? Wat gebeurt er allemaal in die periode? Dat zie je in deze animatie die je meeneemt in de ontwikkeling van een piepkleine ei- en zaadcel tot de tweede verjaardag van een kind.

Veelgestelde vragen

De eerste duizend dagen, geteld vanaf het moment van de bevruchting tot de tweede verjaardag, zijn cruciaal voor de rest van ons leven. In geen enkele periode worden er meer biologische mijlpalen gehaald dan in die eerste duizend dagen. Hier moet je het de rest van je leven mee doen. Hoe beter die basis is, hoe groter de kans op een gezond leven.

Ouders en verzorgers spelen een heel belangrijke rol in het leven van hun kind(eren), al vanaf het prille begin. Die waarde mag veel meer gezien én gewaardeerd worden. In het belang van een goede start van hun kind in die cruciale fase van de eerste 1.000 dagen. Steun en waardering zijn voor ouders heel belangrijk om de ouder te kunnen zijn die ze willen zijn.

De gezondheidsfondsen (verenigd in de Samenwerkende Gezondheidsfondsen) weten hoe belangrijk een gezonde start en steun voor ouders en verzorgers tijdens de eerste 1.000 dagen is. Daarom hebben wij dit initiatief genomen, samen met de Bernard van Leer Foundation en de Noaber Foundation.

Het belang van meer waardering en steun voor ouders en verzorgers in de eerste 1.000 dagen wordt benadrukt door prof. Tessa Roseboom, hoogleraar Vroege Ontwikkeling en Gezondheid aan de Universiteit van Amsterdam: “Als je als ouder of verzorger steun ervaart en wordt gewaardeerd, dan helpt dat om goed voor je kind te kunnen zorgen. Dit is altijd belangrijk en al helemaal tijdens de eerste 1.000 dagen. Vanaf de preconceptie tot ongeveer de tweede verjaardag ontwikkelen de organen, hersenen, het zenuwstelsel en immuunsysteem van het kind zich razendsnel. Op geen enkel ander moment in het leven worden er meer biologische mijlpalen behaald. In die periode wordt het fundament voor de rest van het leven gelegd, zowel fysiek als mentaal en sociaal. Belangrijk om dan als ouders en verzorgers te voelen dat je er niet alleen voor staat. Want, zoals een treffend Afrikaans gezegde luidt: ‘it takes a village to raise a child."

De gezondheidsfondsen (verenigd in de Samenwerkende Gezondheidsfondsen) zien ook het grote belang van een gezonde start en steun voor ouders en verzorgers tijdens de eerste 1.000 dagen. Zij hebben daarom, als onderdeel van het programma ‘de Gezonde Generatie’, samen met de Bernard van Leer Foundation en de Noaber Foundation, het initiatief genomen voor deze campagne.

Meer informatie

  • Ben je in jouw buurt op zoek naar hulp bij het opvoeden? Op de website www.opvoeden.nl/cjg kun je jouw gemeente invullen, en vind je de website en het telefoonnummer van de organisatie waar jij terecht kunt.
  • Ouders met kinderen van 0-4 jaar kunnen bij de Ouderchat van de Groeigids (GGD) terecht om vragen te stellen aan jeugdverpleegkundigen.
  • Voor mensen die behoefte hebben aan een luisterend oor of een goed gesprek is de luisterlijn bereikbaar via: 0900 0767 en chat.
  • Voor als jij meer dan anders last hebt van angst, somberheid of andere klachten kun je bellen met Mind Korrelatie. Bereikbaar via: 0900 1450 en via de chat.
  • Even sparren over alles rondom ouderschap en opvoeding kan met iemand van De Oudertelefoon. Bel dan met 085 130 46 58 of kom in contact via de chat. 


Download Mediakit


Volg ons op social media

 

Ontvang Gezonde Generatie updates

Schrijf je hieronder in voor updates over de Gezonde Generatie en maandelijkse tips om gezond te leven én bij te dragen aan de Gezonde Generatie. Lees hier de privacyverklaring.