De wereld wordt rookvrij

5 april 2021 – Overal om ons heen zien we het gebeuren. Steeds meer plekken worden rookvrij. En sigaretten worden op steeds minder plekken verkocht. Wen er maar aan. Want een wereld waarin onze kinderen volledig rookvrij kunnen opgroeien, komt hoe dan ook steeds dichterbij.

In april start de nieuwe campagne ‘De Wereld wordt rookvrij. Wen er maar aan’. Met deze campagne van Hartstichting, KWF en Longfonds – de initiatiefnemers van de Rookvrije Generatie – laten we heel Nederland zien dat rookvrij het nieuwe normaal is.

Niemand wil dat kinderen gaan roken. Daarom moet ieder kind dat geboren wordt, de kans krijgen om rookvrij op te groeien. In een rookvrije omgeving, zonder verleidingen, met goede voorbeelden om zich heen. Dat gebeurt al. Sterker nog, je kan er niet meer omheen. En samen met jou bereiken we ons doel: een Rookvrije Generatie.

Op weg naar een Rookvrije Generatie.

Ieder kind verdient een goede start. Zij zijn de Rookvrije Generatie. Deze kinderen krijgen het goede voorbeeld en groeien op in een rookvrije omgeving, waarin:

  • (e-)sigarettenpakjes onaantrekkelijk en duur zijn.
  • steeds minder verkooppunten (e-)sigaretten aanbieden.
  • er minder verleiding van (e-)sigaretten met toegevoegde smaakjes is.
  • ouders, grootouders en andere rolmodellen bijdragen aan een rookvrije wereld.

Is het nodig?

Helaas wel. Hard nodig zelfs. Want:

  • iedere week opnieuw raken honderden kinderen in Nederland verslaafd aan roken.
  • ruim de helft van de mensen die rookt, sterft aan de gevolgen hiervan. Dat zijn elk jaar ruim 20.000 Nederlanders.
  • roken kan veel ziektes veroorzaken zoals kanker, hart- en vaatziekten en longziekten.
  • ook van meeroken kan je ernstig ziek worden en er zelfs aan doodgaan.

We weten allemaal dat roken ongezond is. Ondanks de feiten, wordt het nog steeds normaal gevonden dat kinderen beginnen met roken.

Rookvrij opgroeien. Dat willen we vanzelfsprekend maken.

Samen beschermen we opgroeiende kinderen tegen de schadelijke gevolgen van (mee)roken. Onze ambitie is dat er in 2035 een Rookvrije Generatie is – kinderen die in 2017 geboren zijn, zijn dan 18 jaar. Deze kinderen groeien rookvrij op en gaan zelf niet roken. De wereld wordt rookvrij. Wen er maar aan.

Ontdek hoe de wereld rookvrij wordt op rookvrij.nl