De aanpak


Gezonde Basis, Leefstijl & Omgeving

Door gezond leven aantrekkelijker, bereikbaarder en goedkoper te maken realiseren we de Gezonde Generatie. Want dit is niet de verantwoordelijkheid van de jongeren zelf, maar vooral van de volwassenen om hen heen. Ouders, leerkrachten, ondernemers, merken, overheden en vooral ook alle beleidsmakers in ons land. Zij/wij kunnen het verschil gaan maken voor de Gezonde Generatie.

Norm & gedragsverandering

Om de Gezonde Generatie te realiseren werken we aan norm- en gedragsverandering t.a.v. bijvoorbeeld gezond eten en drinken, vrij blijven van verslavingen aan tabak, alcohol, drugs en gamen. Voldoende bewegen en ook voldoende slapen en respectvol omgaan met jezelf, elkaar en de wereld om je heen. Ook willen we ervoor zorgen dat de omgeving het makkelijker maakt om gezond te leven en de jeugd zelf weerbaarder maken tegen prikkels tot ongezond gedrag. Maar het allerbelangrijkste: we willen jongeren zelf laten ervaren hoe geweldig het is om je gezond te voelen.

Vijf terreinen

Met de Gezonde Generatie als stip op de horizon, bundelen we in Nederland de krachten om de condities te scheppen waaronder jongeren makkelijker zelf gezonde keuzes kunnen maken, zowel fysiek als sociaal en mentaal. Dit doen we op vijf terreinen:

  • Vrij van schade door tabak, alcohol, drugs, gokken en gamen
  • Balans inspanning en ontspanning
  • Voldoende bewegen
  • Gezond eten en drinken
  • Respectvol en veilig contact

Weerbaarheid, communicatie en samenwerking spelen hierbij een belangrijke rol om te zorgen voor norm- en gedragsverandering bij het individu, de privé omgeving, de sociale omgeving én in de maatschappij.

De Gezonde Generatie bestaat uit kinderen en jongeren die gezond* leven omdat ze het zelf willen en er de vaardigheden voor hebben, in een omgeving die verleidt tot gezond gedrag. 

*Gezondheid is een staat van fysieke, mentale en sociaal-emotionele balans, die je de vrijheid en de mogelijkheden geeft om je volledige potentieel te benutten.

Samenwerking

Door samenwerking kunnen we veel meer bereiken. We realiseren effectieve en doelgerichte samenwerkingsverbanden, allianties, voor verschillende domeinen binnen het Gezonde Generatie programma:

Deze samenwerkingsverbanden tussen gezondheidsfondsen en relevante externe partijen zijn gericht op het bereiken van een gezamenlijk ambitieus lange termijn doel, met bijbehorende routekaart op het gebied van onder meer lobby, communicatie en stakeholderactivatie. Ga hier naartoe voor een overzicht van onze partners.

Jongeren en de Gezonde Generatie

Jongeren spelen een cruciale rol binnen het programma van de Gezonde Generatie. Als doelgroep, als co-creator van hun eigen gezonde toekomst en als ambassadeurs.

Jongeren werken intensief samen met het programmateam van de Gezonde Generatie. Vanaf het begin zijn zij  betrokken bij vrijwel alle projecten die worden ontwikkeld. Het jongerenpanel denkt mee en levert input op bestaande kaders. Ook leveren jongeren structureel denkkracht op de projecten vanuit de allianties Voeding voor Gezonde GeneratieAlliantie Alcohol Preventie voor een Gezonde GeneratieAlliantie voor een Mentaal Gezonde Generatie en co-creëren we mee op campagnes, beeldmateriaal en boodschappen voor het project onderwijs & het online jongeren platform 2k40.

2K40

De community 2K40 is dé plek van de Gezonde Generatie door en voor jongeren. Ideeën voor een gezonder leven kunnen via YouTube, TikTok en Instagram worden gedeeld met #2K40. Vanuit 2K40 inspireren jongeren elkaar om gezond te leven en hoe je ‘lekker in je vel’ komt. De jongerenredactie doet dit met steun van 24 gezondheidsfondsen die het initiatief hebben genomen voor het programma de Gezonde Generatie en 2K40.

Ga naar www.2K40.nl voor meer informatie.


Volg ons op social media

 

Ontvang Gezonde Generatie updates

Schrijf je hieronder in voor updates over de Gezonde Generatie en maandelijkse tips om gezond te leven én bij te dragen aan de Gezonde Generatie. Lees hier de privacyverklaring.