Brief aan informateur Tjeenk Willink: ‘Het is tijd voor gezonde voeding!’

28 april 2021 – Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie doet in een brief aan informateur Tjeenk Willink 3 concrete voorstellen voor in een nieuw regeerakkoord, zodat kinderen makkelijker gezond kunnen eten. De oproep wordt ondersteund door UNICEF Nederland en de Gemeente Amsterdam en verschillende maatschappelijke partijen, bestuurders en wetenschappers.

Eigenlijk weten we allemaal dat het zo niet langer kan. Ongezond eten en drinken maakt mensen ziek en veroorzaakt bijna 13.000 doden per jaar. Ongezond eten en drinken begint al op jonge leeftijd. Al 350.000 kinderen in Nederland – 1 op de 8 – hebben overgewicht, waarvan een deel zelfs obesitas. In de brief aan de informateur pleiten de fondsen ervoor om dit te voorkomen en kinderen te beschermen door 3 maatregelen te nemen:

1. Maak verplichte afspraken voor gezondere bewerkte voedingsmiddelen;
2. Sta alleen kindermarketing toe voor producten uit de Schijf van Vijf;
3. Hef een suikertaks op frisdranken.

De Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie streeft samen met zestien andere gezondheidsfondsen naar een Gezonde Generatie in 2040. Een generatie die mentaal, emotioneel en fysiek gezond is. Gezonde voeding is daarbij cruciaal. Het doel is om de voedselomgeving nú gezonder te maken zodat ieder kind in Nederland een gezond voedingspatroon heeft. Want gezonde gewoontes op jonge leeftijd zullen leiden tot gezonde gewoontes in het vervolg van het leven. Zo groeit een generatie op die later minder ziek is. Voor een gezonde voedselomgeving zijn randvoorwaarden vanuit de overheid noodzakelijk.

Lees hier de volledige brief aan informateur Tjeenk Willink met daarin drie concrete voorstellen voor het nieuwe regeerakkoord. Met het invoeren van deze voorstellen kunnen kinderen gezond eten en drinken.

Ga voor meer informatie over deze campagne naar: http://tijdvoorgezondevoeding.nl/


De oproep is onderdeel van een groter pakket  aan manifesten en initiatieven om de waarde van voeding, bewegen en een gezonde leefstijl bij de politiek onder de aandacht te brengen en te zorgen voor een schaalvergroting van overheidsinvesteringen die bijdragen aan de Gezondste Generatie. Tijdens deze formatieperiode ontvangt informateur Tjeenk Willink tevens het Manifest Sportieve Gezonde Generatie op initiatief van NOC NSF, ondersteund door 25 partners waaronder Gezonde Generatie, de brief Gezonde en Kansrijke start voor ieder kind van Programma De 1e 1000 dagen en de brief van de twintig Samenwerkende Gezondheidsfondsen waarin zij de politieke partijen vragen mee op weg te gaan naar de Gezonde Generatie.