Veelgestelde vragen

Wat is de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie?

De Alliantie is opgericht door Diabetes Fonds, Hartstichting, Maag Lever Darm Stichting en Nierstichting, in samenwerking met Gemeente Amsterdam, JOGG en UNICEF Nederland.  

Samen met nog zestien andere gezondheidsfondsen investeren wij via het meerjarenprogramma Gezonde Generatie in de gezondheid van toekomstige generaties. De ambitie is dat de Nederlandse jeugd in 2040 de gezondste is ter wereld.

Wat is het doel van de Alliantie/Wat willen jullie bereiken?

De Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie ambieert dat in 2040 de Nederlandse jeugd een gezond voedingspatroon heeft. Door de omgeving nú gezonder te maken met een ruim aanbod van gezonde voeding, zorgen we er samen voor dat straks in 2040 ieder kind in Nederland een gezond voedingspatroon heeft. Zo kunnen we ervoor zorgen dat in 2040 de Nederlandse jeugd de gezondste jeugd ter wereld is.  

Hoe pakken jullie dat aan en wat is de focus?

Wij zetten ons in voor een omgeving waarin gezond eten en drinken de standaard is. Te beginnen bij de jeugd. Vanuit ons gezamenlijke doel stimuleren wij veranderingen die nodig zijn om de voedingsomgeving van mensen gezonder te maken. Bijvoorbeeld door de overheid aan te sporen tot benodigde regelgeving, supermarkten en voedingsindustrie te stimuleren bij het gezonder maken van hun aanbod en een halt toe te roepen aan de kindermarketing van ongezond eten en drinken.

Wat is de urgentie?

Een ongezond voedingspatroon leidt in veel gevallen tot ernstige gezondheidsproblemen en een verhoogde kans op (chronische) ziekten* op volwassen leeftijd. Op dit moment heeft 1 op de 8 kinderen overgewicht.

*onder meer hart- en vaatziekten, diabetes type 2, chronische nierschade, kanker en spijsverteringsziekten 

← Terug