Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie


 

Het probleem

Een ongezond voedingspatroon leidt in veel gevallen tot ernstige gezondheidsproblemen en een verhoogde kans op (chronische) ziekten* op volwassen leeftijd. Op dit moment eet en drinkt vrijwel niemand volledig gezond en heeft 1 op de 6 kinderen overgewicht. Niet vreemd eigenlijk als je beseft dat ongezonde producten vaak goedkoper en op veel meer plekken verkrijgbaar zijn en dat daar veel reclame voor wordt gemaakt in vergelijking tot gezonde producten.

Ongezonde voeding is, na roken, de belangrijkste vermijdbare oorzaak van sterfte en verloren gezonde levensjaren. 

*Onder meer hart- en vaatziekten, diabetes type 2, chronische nierschade, kanker en spijsverteringsziekten

Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie

Om dit probleem aan te pakken, werken wij samen in de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie. Met deze alliantie creëren we focus, versterken we elkaar en vormen we één krachtige stem. Wij zetten ons in voor een maatschappij waarin gezond eten en drinken de standaard is. Te beginnen bij de jeugd. Dat doen we door te stimuleren dat het aanbod aan voeding gezonder, goedkoper, toegankelijker en aantrekkelijker wordt.

Vanuit ons gezamenlijke doel stimuleren wij veranderingen die nodig zijn om de voedingsomgeving van mensen gezonder te maken. Bijvoorbeeld door de overheid aan te sporen tot ondersteunende regelgeving, supermarkten en voedingsindustrie te stimuleren minder zout, suiker en verzadigd vet in producten te verwerken, en een halt toe te roepen aan de kindermarketing van ongezond eten en drinken. Door de voedingsomgeving gezonder te maken, zorgen we er samen voor dat in 2040 ieder kind in Nederland een gezond voedingspatroon heeft.

Campagne Tijd voor gezonde voeding: Maak ons eten weer gezond!

Met de campagne Tijd voor gezonde voeding maakt Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie zich sterk voor een gezonde voedselomgeving.

Bekijk welke stappen we zetten op weg naar een gezonde samenleving op www.tijdvoorgezondevoeding.nl

Onderzoeksrapport Superlijst Gezondheid

Lees hier meer over het onderzoek dat de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie samen met Questionmark heeft gedaan, waaruit blijkt dat o.a. supermarkten meer kunnen doen om gezonde voeding de makkelijkste keuze te maken.

Ook magazine Schenken & Nalaten aan goede doelen aandacht voor gezonde voeding

De Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie vindt dat de overheid meer moet doen om supermarkten en de voedingsindustrie te verplichten eten en drinken gezonder te maken. Door de hoeveelheid zout, suiker en verzadigd vet in producten te verlagen en maatregelen te nemen die gezonde levensmiddelen goedkoper maken. Ook willen de gezondheidsfondsen dat gezonde voeding op meer plaatsen beschikbaar is en dat er een halt wordt toegeroepen aan de marketing van ongezond eten en drinken gericht op kinderen. In een recente publicatie besteedt het magazine Schenken & Nalaten aan goede doelen aandacht aan dit onderdeel van het programma Gezonde Generatie.


NIEUWS:

Reactie Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie op resultaten Superlijst Gezondheid 2022

Amersfoort, 13 oktober 2022 – Ongezonde voeding is, na roken, de belangrijkste vermijdbare doodsoorzaak en leidt tot bijna 13.000 doden per jaar, en in veel gevallen tot ernstige gezondheidsproblemen en een verhoogde kans op (chronische) ziekten op volwassen leeftijd. Op dit moment eet en drinkt vrijwel niemand volledig gezond en heeft 1 op de 6 kinderen overgewicht. Niet vreemd eigenlijk als je beseft dat ongezonde producten vaak goedkoper en op veel meer plekken verkrijgbaar zijn en dat daar meer reclame voor wordt gemaakt dan voor gezonde producten.

In de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie (AVGG) zetten wij ons in voor een maatschappij waarin gezond eten en drinken de standaard is. Te beginnen bij de jeugd. We werken daarvoor samen binnen de Gezonde Generatie met als doel dat de Nederlandse jeugd in 2040 de gezondste is van de wereld. Daarom moet de voedselomgeving nú gezonder worden gemaakt, zodat ieder kind in Nederland een gezond voedingspatroon kan hebben en in goede gezondheid kan opgroeien. Lees meer.

 

Supermarkten doen te weinig om gezond eten makkelijk te maken

Ondanks beloftes hebben supermarkten in twee jaar tijd nauwelijks vooruitgang geboekt

13 oktober 2022, Amsterdam – Ongezonde producten voeren nog altijd de boventoon in de aanbiedingen, het assortiment en de inrichting van supermarkten. Dit blijkt uit de vandaag gepubliceerde Superlijst Gezondheid 2022. Supermarkten beloofden in het Nationaal Preventieakkoord (2018) consumenten te stimuleren gezonder te eten en te drinken. Dit onderzoek toont aan dat supermarkten zich niet aan deze afspraken houden. Dit is zorgelijk omdat de helft van de volwassenen en 1 op de 6 kinderen in ons land overgewicht heeft.

Superlijst Gezondheid 2022 vergelijkt wat acht Nederlandse supermarkten doen om consumenten te stimuleren gezond te eten en te drinken. De uitkomsten van het rapport onderstrepen dat zelfregulering niet werkt. Het is hoog tijd dat de overheid via wetgeving maatregelen afdwingt.

Nauwelijks verbeteringen

Sinds de vorige meting in 2020 zijn er weinig verbeteringen doorgevoerd.

● In alle reclamefolders valt nog altijd ruim 80% van de producten buiten de Schijf van Vijf; Bij de meeste supermarkten (Aldi, Coop, Jumbo, Lidl en Plus) is het aandeel ongezonde producten in de reclamefolders zelfs hoger geworden;

● Vrijwel alle supermarkten, op Dirk na, verleiden hun klanten tot ongezonde keuzes bij de kassa. Vaak zijn die ongezonde producten specifiek gericht op kinderen;

● Geen van de onderzochte supermarkten, behalve Lidl, maken zichtbaar of ze voldoen aan de afspraken uit het NPA;

● Nog steeds worden zoete kinderdrankjes vaak gepromoot. Dirk promoot deze producten nog het meest (5 van de 8 folders), gevolgd door Albert Heijn en Aldi (4 van de 8 folders).

Lees meer.

 

Diena Halbertsma nieuwe voorzitter Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie

6 juli 2022 – Diena Halbertsma (directeur Diabetes Fonds) is vanaf deze maand de nieuwe voorzitter van de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie (AVGG). Diena volgt Bernique Tool (directeur Maag Lever Darm Stichting) op.  

De Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie is in 2020 opgericht door Diabetes Fonds, Hartstichting, Maag Lever Darm Stichting en Nierstichting, in samenwerking met gemeente Amsterdam, JOGG en UNICEF Nederland. Samen willen we ervoor zorgen dat de Nederlandse jeugd in 2040 gezond eet en drinkt en kan opgroeien in een gezonde voedselomgeving, een omgeving met rijkelijk aanbod van gezond, aantrekkelijk en betaalbaar eten en drinken. Samen met nog vierentwintig andere gezondheidsfondsen maakt de alliantie deel uit van het meerjarenprogramma Gezonde Generatie. Onze gezamenlijke ambitie is dat de Nederlandse jeugd in 2040 de gezondste is ter wereld.  

Regeerakkoord  

Met de politieke campagne ‘Het is Tijd voor Gezonde Voeding!’ vroeg de AVGG vorig jaar aandacht voor politieke maatregelen die de voedselomgeving gezonder maken. In het coalitieakkoord zijn inmiddels stappen opgenomen die dat bevorderen: een koerswijziging voor bindende afspraken met de voedingsindustrie voor gezondere voedingsmiddelen, invoering van een suikertaks, bescherming van kinderen tegen marketing voor ongezond eten en drinken én de verlaging van btw op groente en fruit naar 0%. In 2022 zal de AVGG zich sterk inzetten voor de implementatie van de in het regeerakkoord genoemde maatregelen en zich ook richten op het maatschappelijk middenveld en het vergroten van het draagvlak bij de bevolking voor de gezonde voedselomgeving.  Lees meer.

 

Petitie bijna 16.000 keer ondertekend

15 juni 2021 – ‘Maak ons eten weer gezond!’ Dat is de oproep aan het nieuwe kabinet van bijna 16.000 Nederlanders die hun handtekening hebben gezet onder de petitie van de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie en Team Gezonde Voeding Nu. De initiatiefnemers willen dat de voedingsindustrie via regelgeving verplicht wordt om minder zout, suiker en ongezond vet in producten te verwerken. De petitie, die brede steun krijgt vanuit de zorg, wetenschap en tientallen maatschappelijke organisaties, is vanmiddag overhandigd aan de Tweede kamer.

“Wij zijn heel blij dat we in korte tijd zoveel handtekeningen hebben verzameld. Het laat zien dat het onderwerp leeft in de maatschappij. Nederlanders willen dat het nieuwe kabinet prioriteit geeft aan gezonde voeding. De schappen staan nu vol met ongezond eten en drinken. En ongezond eten en drinken maakt mensen ziek”, aldus Bernique Tool, directeur van de Maag Lever Darm Stichting en voorzitter van de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie (AVGG).” Uit eerder onderzoek* blijkt dat 8 op de 10 Nederlanders het belangrijk vinden dat bewerkte voedingsmiddelen gezonder worden gemaakt. Zo kunnen onze kinderen gezond opgroeien. Lees meer.


Opgericht door

Diabetes Fonds, Hartstichting, Maag Lever Darm Stichting en Nierstichting.

In samenwerking met

Gemeente Amsterdam, JOGG en UNICEF Nederland.

Contact

alliantievoeding@gezondheidsfondsen.nl


Veelgestelde vragen

De Alliantie is opgericht door Diabetes Fonds, Hartstichting, Maag Lever Darm Stichting en Nierstichting, in samenwerking met Gemeente Amsterdam, JOGG en UNICEF Nederland.  

Samen met nog 20 andere gezondheidsfondsen investeren wij via het meerjarenprogramma Gezonde Generatie in de gezondheid van toekomstige generaties. De ambitie is dat de Nederlandse jeugd in 2040 de gezondste is ter wereld.

De Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie ambieert dat in 2040 de Nederlandse jeugd een gezond voedingspatroon heeft. Door de omgeving nú gezonder te maken met een ruim aanbod van gezonde voeding, zorgen we er samen voor dat straks in 2040 ieder kind in Nederland een gezond voedingspatroon heeft. Zo kunnen we ervoor zorgen dat in 2040 de Nederlandse jeugd de gezondste jeugd ter wereld is.  

Wij zetten ons in voor een omgeving waarin gezond eten en drinken de standaard is. Te beginnen bij de jeugd. Vanuit ons gezamenlijke doel stimuleren wij veranderingen die nodig zijn om de voedingsomgeving van mensen gezonder te maken. Bijvoorbeeld door de overheid aan te sporen tot benodigde regelgeving, supermarkten en voedingsindustrie te stimuleren bij het gezonder maken van hun aanbod en een halt toe te roepen aan de kindermarketing van ongezond eten en drinken.

Een ongezond voedingspatroon leidt in veel gevallen tot ernstige gezondheidsproblemen en een verhoogde kans op (chronische) ziekten* op volwassen leeftijd. Op dit moment heeft 1 op de 8 kinderen overgewicht.

*onder meer hart- en vaatziekten, diabetes type 2, chronische nierschade, kanker en spijsverteringsziekten 


Volg ons op social media

 

Ontvang Gezonde Generatie updates

Schrijf je hieronder in voor updates over de Gezonde Generatie en maandelijkse tips om gezond te leven én bij te dragen aan de Gezonde Generatie. Lees hier de privacyverklaring.