Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie


 

Het probleem

Een ongezond voedingspatroon leidt in veel gevallen tot ernstige gezondheidsproblemen en een verhoogde kans op (chronische) ziekten* op volwassen leeftijd. Op dit moment eet en drinkt vrijwel niemand volledig gezond en heeft 1 op de 8 kinderen overgewicht. Niet vreemd eigenlijk als je beseft dat ongezonde producten vaak goedkoper en op veel meer plekken verkrijgbaar zijn en dat daar veel reclame voor wordt gemaakt in vergelijking tot gezonde producten.

Ongezonde voeding is, na roken, de belangrijkste vermijdbare oorzaak van sterfte en verloren gezonde levensjaren. 

*Onder meer hart- en vaatziekten, diabetes type 2, chronische nierschade, kanker en spijsverteringsziekten

Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie

Om dit probleem aan te pakken, werken wij samen in de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie. Met deze alliantie creëren we focus, versterken we elkaar en vormen we één krachtige stem. Wij zetten ons in voor een maatschappij waarin gezond eten en drinken de standaard is. Te beginnen bij de jeugd. Dat doen we door te stimuleren dat het aanbod aan voeding gezonder, goedkoper, toegankelijker en aantrekkelijker wordt.

Vanuit ons gezamenlijke doel stimuleren wij veranderingen die nodig zijn om de voedingsomgeving van mensen gezonder te maken. Bijvoorbeeld door de overheid aan te sporen tot ondersteunende regelgeving, supermarkten en voedingsindustrie te stimuleren minder zout, suiker en verzadigd vet in producten te verwerken, en een halt toe te roepen aan de kindermarketing van ongezond eten en drinken. Door de voedingsomgeving gezonder te maken, zorgen we er samen voor dat in 2040 ieder kind in Nederland een gezond voedingspatroon heeft.

Campagne Tijd voor gezonde voeding: Maak ons eten weer gezond!

Met de campagne Tijd voor gezonde voeding maakt Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie zich sterk voor een gezonde voedselomgeving.

Bekijk welke stappen we zetten op weg naar een gezonde samenleving op www.tijdvoorgezondevoeding.nl

Onderzoeksrapport Superlijst Gezondheid

Lees hier meer over het onderzoek dat de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie samen met Questionmark heeft gedaan, waaruit blijkt dat o.a. supermarkten meer kunnen doen om gezonde voeding de makkelijkste keuze te maken.

Ook magazine Schenken & Nalaten aan goede doelen aandacht voor gezonde voeding

De Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie vindt dat de overheid meer moet doen om supermarkten en de voedingsindustrie te verplichten eten en drinken gezonder te maken. Door de hoeveelheid zout, suiker en verzadigd vet in producten te verlagen en maatregelen te nemen die gezonde levensmiddelen goedkoper maken. Ook willen de gezondheidsfondsen dat gezonde voeding op meer plaatsen beschikbaar is en dat er een halt wordt toegeroepen aan de marketing van ongezond eten en drinken gericht op kinderen. In een recente publicatie besteedt het magazine Schenken & Nalaten aan goede doelen aandacht aan dit onderdeel van het programma Gezonde Generatie.


NIEUWS:

Diena Halbertsma nieuwe voorzitter Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie

6 juli 2022 – Diena Halbertsma (directeur Diabetes Fonds) is vanaf deze maand de nieuwe voorzitter van de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie (AVGG). Diena volgt Bernique Tool (directeur Maag Lever Darm Stichting) op.  

De Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie is in 2020 opgericht door Diabetes Fonds, Hartstichting, Maag Lever Darm Stichting en Nierstichting, in samenwerking met gemeente Amsterdam, JOGG en UNICEF Nederland. Samen willen we ervoor zorgen dat de Nederlandse jeugd in 2040 gezond eet en drinkt en kan opgroeien in een gezonde voedselomgeving, een omgeving met rijkelijk aanbod van gezond, aantrekkelijk en betaalbaar eten en drinken. Samen met nog vierentwintig andere gezondheidsfondsen maakt de alliantie deel uit van het meerjarenprogramma Gezonde Generatie. Onze gezamenlijke ambitie is dat de Nederlandse jeugd in 2040 de gezondste is ter wereld.  

Regeerakkoord  

Met de politieke campagne ‘Het is Tijd voor Gezonde Voeding!’ vroeg de AVGG vorig jaar aandacht voor politieke maatregelen die de voedselomgeving gezonder maken. In het coalitieakkoord zijn inmiddels stappen opgenomen die dat bevorderen: een koerswijziging voor bindende afspraken met de voedingsindustrie voor gezondere voedingsmiddelen, invoering van een suikertaks, bescherming van kinderen tegen marketing voor ongezond eten en drinken én de verlaging van btw op groente en fruit naar 0%. In 2022 zal de AVGG zich sterk inzetten voor de implementatie van de in het regeerakkoord genoemde maatregelen en zich ook richten op het maatschappelijk middenveld en het vergroten van het draagvlak bij de bevolking voor de gezonde voedselomgeving.  Lees meer.

 

Petitie bijna 16.000 keer ondertekend

15 juni 2021 – ‘Maak ons eten weer gezond!’ Dat is de oproep aan het nieuwe kabinet van bijna 16.000 Nederlanders die hun handtekening hebben gezet onder de petitie van de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie en Team Gezonde Voeding Nu. De initiatiefnemers willen dat de voedingsindustrie via regelgeving verplicht wordt om minder zout, suiker en ongezond vet in producten te verwerken. De petitie, die brede steun krijgt vanuit de zorg, wetenschap en tientallen maatschappelijke organisaties, is vanmiddag overhandigd aan de Tweede kamer.

“Wij zijn heel blij dat we in korte tijd zoveel handtekeningen hebben verzameld. Het laat zien dat het onderwerp leeft in de maatschappij. Nederlanders willen dat het nieuwe kabinet prioriteit geeft aan gezonde voeding. De schappen staan nu vol met ongezond eten en drinken. En ongezond eten en drinken maakt mensen ziek”, aldus Bernique Tool, directeur van de Maag Lever Darm Stichting en voorzitter van de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie (AVGG).” Uit eerder onderzoek* blijkt dat 8 op de 10 Nederlanders het belangrijk vinden dat bewerkte voedingsmiddelen gezonder worden gemaakt. Zo kunnen onze kinderen gezond opgroeien. Lees meer.


Opgericht door

Diabetes Fonds, Hartstichting, Maag Lever Darm Stichting en Nierstichting.

In samenwerking met

Gemeente Amsterdam, JOGG en UNICEF Nederland.

Contact

alliantievoeding@gezondheidsfondsen.nl


Veelgestelde vragen

De Alliantie is opgericht door Diabetes Fonds, Hartstichting, Maag Lever Darm Stichting en Nierstichting, in samenwerking met Gemeente Amsterdam, JOGG en UNICEF Nederland.  

Samen met nog 20 andere gezondheidsfondsen investeren wij via het meerjarenprogramma Gezonde Generatie in de gezondheid van toekomstige generaties. De ambitie is dat de Nederlandse jeugd in 2040 de gezondste is ter wereld.

De Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie ambieert dat in 2040 de Nederlandse jeugd een gezond voedingspatroon heeft. Door de omgeving nú gezonder te maken met een ruim aanbod van gezonde voeding, zorgen we er samen voor dat straks in 2040 ieder kind in Nederland een gezond voedingspatroon heeft. Zo kunnen we ervoor zorgen dat in 2040 de Nederlandse jeugd de gezondste jeugd ter wereld is.  

Wij zetten ons in voor een omgeving waarin gezond eten en drinken de standaard is. Te beginnen bij de jeugd. Vanuit ons gezamenlijke doel stimuleren wij veranderingen die nodig zijn om de voedingsomgeving van mensen gezonder te maken. Bijvoorbeeld door de overheid aan te sporen tot benodigde regelgeving, supermarkten en voedingsindustrie te stimuleren bij het gezonder maken van hun aanbod en een halt toe te roepen aan de kindermarketing van ongezond eten en drinken.

Een ongezond voedingspatroon leidt in veel gevallen tot ernstige gezondheidsproblemen en een verhoogde kans op (chronische) ziekten* op volwassen leeftijd. Op dit moment heeft 1 op de 8 kinderen overgewicht.

*onder meer hart- en vaatziekten, diabetes type 2, chronische nierschade, kanker en spijsverteringsziekten 


Volg ons op social media

 

Ontvang Gezonde Generatie updates

Schrijf je hieronder in voor updates over de Gezonde Generatie en maandelijkse tips om gezond te leven én bij te dragen aan de Gezonde Generatie. Lees hier de privacyverklaring.