Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie


 

Het probleem

Een ongezond voedingspatroon leidt in veel gevallen tot ernstige gezondheidsproblemen en een verhoogde kans op (chronische) ziekten* op volwassen leeftijd. Op dit moment eet en drinkt vrijwel niemand volledig gezond en heeft 1 op de 8 kinderen overgewicht. Niet vreemd eigenlijk als je beseft dat ongezonde producten vaak goedkoper en op veel meer plekken verkrijgbaar zijn en dat daar veel reclame voor wordt gemaakt in vergelijking tot gezonde producten.

Ongezonde voeding is, na roken, de belangrijkste vermijdbare oorzaak van sterfte en verloren gezonde levensjaren. 

*Onder meer hart- en vaatziekten, diabetes type 2, chronische nierschade, kanker en spijsverteringsziekten

Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie

Om dit probleem aan te pakken, werken wij samen in de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie. Met deze alliantie creëren we focus, versterken we elkaar en vormen we één krachtige stem. Wij zetten ons in voor een maatschappij waarin gezond eten en drinken de standaard is. Te beginnen bij de jeugd. Dat doen we door te stimuleren dat het aanbod aan voeding gezonder, goedkoper, toegankelijker en aantrekkelijker wordt.

Vanuit ons gezamenlijke doel stimuleren wij veranderingen die nodig zijn om de voedingsomgeving van mensen gezonder te maken. Bijvoorbeeld door de overheid aan te sporen tot ondersteunende regelgeving, supermarkten en voedingsindustrie te stimuleren minder zout, suiker en verzadigd vet in producten te verwerken, en een halt toe te roepen aan de kindermarketing van ongezond eten en drinken. Door de voedingsomgeving gezonder te maken, zorgen we er samen voor dat in 2040 ieder kind in Nederland een gezond voedingspatroon heeft.

Campagne Tijd voor gezonde voeding: Maak ons eten weer gezond!

Met de campagne Tijd voor gezonde voeding maakt Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie zich sterk voor een gezonde voedselomgeving.

Bekijk welke stappen we zetten op weg naar een gezonde samenleving op www.tijdvoorgezondevoeding.nl

Onderzoeksrapport Superlijst Gezondheid

Lees hier meer over het onderzoek dat de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie samen met Questionmark heeft gedaan, waaruit blijkt dat o.a. supermarkten meer kunnen doen om gezonde voeding de makkelijkste keuze te maken.

Ook magazine Schenken & Nalaten aan goede doelen aandacht voor gezonde voeding

De Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie vindt dat de overheid meer moet doen om supermarkten en de voedingsindustrie te verplichten eten en drinken gezonder te maken. Door de hoeveelheid zout, suiker en verzadigd vet in producten te verlagen en maatregelen te nemen die gezonde levensmiddelen goedkoper maken. Ook willen de gezondheidsfondsen dat gezonde voeding op meer plaatsen beschikbaar is en dat er een halt wordt toegeroepen aan de marketing van ongezond eten en drinken gericht op kinderen. In een recente publicatie besteedt het magazine Schenken & Nalaten aan goede doelen aandacht aan dit onderdeel van het programma Gezonde Generatie.

 

Opgericht door

Diabetes Fonds, Hartstichting, Maag Lever Darm Stichting en Nierstichting.

In samenwerking met

Gemeente Amsterdam, JOGG en UNICEF Nederland.


Veelgestelde vragen