Nieuwe VTV bevestigt de noodzaak om de gezondheid van de jeugd de hoogste prioriteit te geven
27 november 2024
Volgens de vandaag door de RIVM uitgebrachteVolksgezondheid Toekomst Verkenning 2024 (VTV) neemt de levensverwachting van Nederlanders toe (1), maar het aantal mensen met een chronische ziekte ook (2).
Tegelijkertijd nemen de gezondheidsverschillen niet af (3) en zullen we meer gezondheidsgevolgen ondervinden van de klimaatverandering, zoals toename infectieziekten. Daarnaast neemt het aantal mensen met overgewicht toe en begint het op steeds jongere leeftijd, onder meer doordat onze omgeving zo ongezond is.
Dit leidt tot grote maatschappelijke problemen doordat niet alle zorg uitvoerbaar zal zijn, vanwege tekort aan personeel en mantelzorgers en de arbeidsmarkt vastloopt.
Het RIVM adviseert daarom een ‘standvastig’ beleid om deze uitdagingen aan te gaan, waarin:
Iedereen is nodig om het beleid effectief te maken. Naast de overheid moeten ook het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties én burgers hun steentje bijdragen.
Wij steunen de adviezen van het RIVM: zet de volksgezondheid centraal. 77% van de Nederlanders is voorstander om gezondheid uitgangspunt te laten zijn van overheidsbeleid. Draagvlak genoeg voor de overheid om hier werk van te maken.
Gezondheidsramp
Wij waarschuwden eerder dit jaar al voor de ‘gezondheidsramp’ die op til is en de noodzaak om gezondheid meer centraal te zetten in onze samenleving. Het VTV rapport van het RIVM onderschrijft dit en bepleit dat er echt iets moet veranderen om de zorgvraag te beteugelen.
Gezondheid is het fundament van een toekomstbestendige samenleving. Nu investeren in gezondheid zorgt dat langer gezond leven voor iedereen in Nederland mogelijk wordt, het vermindert het aantal mensen met chronische ziekten in de toekomst en maakt mensen langer beschikbaar voor de arbeidsmarkt.
Wat is er nodig?
Door te investeren in de gezondheid van de jeugd zetten we alles op alles zodat we een Gezonde Generatie kunnen laten opgroeien en kunnen we de zorgwekkende trends richting een ongezondere bevolking een halt toe roepen. Naast te blijven investeren in de gezondheid van volwassenen. Daarvoor is het nodig dat we:
Wij nodigen iedereen uit om samen de schouders er onder te zetten en tot afstemming te komen om de benodigde transitie te versnellen op de eerste Nationale GezondheidsTop die we als collectief van 22 gezondheidsfondsen gaan organiseren, zodat we zo snel mogelijk echt stappen kunnen zetten naar langer gezond leven voor iedereen in Nederland.
Bronnen:
1) De levensverwachting stijgt ten opzichte van 2022 met ongeveer 5 jaar naar 86,5 jaar in 2050.
2) Het aantal mensen dat bij de huisarts bekend is met één of meer chronische aandoeningen stijgt van 10,5 mln in 2022 naar bijna twaalf mln in 2050. Het aantal met drie of meer aandoeningen stijgt van 3,3 naar 4,3 miljoen. Dit aantal neemt daarmee aanzienlijk harder toe dan mensen met één of twee blijvende ziektes.
3) Dit houdt in dat mensen met een slechtere maatschappelijke positie gemiddeld 14 jaar korter in goede gezondheid leven dan groepen die het beter hebben. Dit komt onder meer door armoede, een onzeker inkomen of het gebrek aan een goede woning of sociale netwerken.