Word supporter

Kinderartsen en gezondheidsorganisaties luiden de noodklok:

Kabinet Schoof doet te weinig om overgewicht bij kinderen te voorkomen

Kinderartsen en gezondheidsorganisaties maken zich grote zorgen over de toenemende gezondheidsschade door overgewicht en obesitas bij kinderen als gevolg van de ongezonde voedselomgeving. Veel kinderartsen worden dagelijks geconfronteerd met schrijnende gevallen: het gaat vaak om jonge patiënten met bijvoorbeeld een vervette lever of ernstige gewrichtsklachten als gevolg van overbelasting. In de meest extreme gevallen zien zij bijvoorbeeld tieners die 140 kilo wegen, die volledig aan bed gekluisterd zijn en geen toekomst meer voor zichzelf zien. Het groeiend aantal mensen met overgewicht en de bijbehorende gevolgen vragen dringend om actie.

Overgewicht belemmert gezonde toekomst van kinderen

Momenteel heeft de helft van de volwassenen overgewicht en kampt één op de acht kinderen met overgewicht of obesitas. Kinderartsen zien steeds vaker kinderen met aandoeningen of ziekten als gevolg hiervan. Deze kinderen worden vroeg belemmerd in hun gezondheid en bewegingsvrijheid. Ze ervaren ook problemen in hun welzijn en in het ontwikkelen van gezonde sociale relaties. Ze lopen meer hoger risico op blijvend overgewicht en chronische gezondheidsproblemen later in hun leven, die ook negatief effect kunnen hebben op hun werk.

Waarom hebben onze kinderen overgewicht?

Een van de belangrijkste oorzaken van overgewicht is een ongezond voedingspatroon. Dat ontstaat mede door de groeiende blootstelling aan ongezond voedsel. In tien jaar tijd is het aantal fastfoodlocaties in de buurt van scholen met 40 procent gestegen. Ook is veel marketing van ongezond voedsel op kinderen gericht. Volwassenen hebben al moeite om zich hiertegen te verweren, maar kinderen maken helemaal geen schijn van kans, omdat het kinderbrein nog niet uitontwikkeld is. Ongezond voedsel is bovendien extra aantrekkelijk omdat het goedkoper is dan gezond voedsel. De helft van de mensen wil best gezonder eten, maar eenderde van hen vindt het te duur. Dat zal zeker gelden voor mensen met een lager inkomen.

Hoe voorkomen we overgewicht bij kinderen?

Uit onderzoek blijkt dat afvallen lastig is. Daarom is voorkomen van overgewicht veel beter, zeker op jonge leeftijd. Dat kan door kinderen niet overal en continu te verleiden tot goedkoop, zoet, zout en vet rommelvoedsel, maar hen te stimuleren om vooral gezond te eten en te drinken. Bijna alle Nederlanders (90%) vinden dat ook belangrijk.
Een gezonde voedselomgeving van kinderen is een voorwaarde voor het voorkomen en bestrijden van overgewicht. Daarin heeft juist de politiek een hoofdrol; zij kan met concrete en samenhangende maatregelen de voedselomgeving gezonder maken door:

  • gezond voedsel goedkoper maken, vooral voor de laagste inkomensgroepen;
  • een reclameverbod voor ongezond voedsel gericht op kinderen in te voeren;
  • supermarkten en andere aanbieders stimuleren meer gezond voedsel aan te bieden, en;voedselfabrikanten stimuleren gezonder voedsel te produceren.

Oproep aan kabinet Schoof

Kabinet Schoof zegt de Gezonde Generatie als doelstelling ter hanteren in de regeringsplannen, maar lijkt dit beleid niet concreet uit te voeren. Het kabinet bezuinigt fors op de preventiebudgetten en haar ambities ten aanzien van gezondheid en zorg zijn niet concreet. Kinderartsen en gezondheidsorganisaties in Nederland roepen daarom het kabinet op om er samen met hen voor te zorgen dat gezond eten en drinken makkelijker en goedkoper wordt. Voor iedereen en vooral voor kinderen. Want niemand wil toch dat kinderen op jonge leeftijd al lijden aan de gevolgen van overgewicht?

Diena Halbertsma, Gezonde Generatie, namens het Diabetes Fonds, de Hartstichting, de Maag Lever Darm Stichting en de Nierstichting 

en Felix Kreier, kinderarts Onze Lieve Vrouwe Gasthuis 
 

Mede ondertekend door:

Annet Roodenburg, lector voeding & gezondheid, HAS green academy
 
Anita Vreugdenhil, hoogleraar leefstijlgerelateerde ziekten bij kinderen, Maastricht UMC+ 

E.O. Akpinar, MD, PhD, bestuurslid NVOO
 
Dr. Bibian van der Voorn, landelijk projectmanager Care for Obesity, universitair docent Kinderobesitas,  Vrije Universiteit Amsterdam 
 
Drs. Bianca Rootsaert, directeur Nederlandse Vereniging van Diëtisten 

Dhr. B.W. van der Beek, Wethouder Food, Jeugd en Publieke gezondheid, gemeente Ede

Dr. Carlijn Kamphuis, universitair hoofddocent Public Health, Universiteit Utrecht

Christine Strous, manager Nederlandse Diabetes Federatie
 
Prof. Dr. Edgar van Mil, kinderarts-endocrinoloog, STZ Expertisecentrum Leefstijlgeneeskunde Kinderen, Jeroen Bosch Ziekenhuis, bijzonder hoogleraar Jeugd, Voeding en Gezondheid, Universiteit Maastricht 
 
Edith Mulder, directeur Diabetesvereniging Nederland  

Eelco Eerenberg, wethouder Volksgezondheid Utrecht

Ellen Govers, voorzitter Kenniscentrum Diëtisten Overgewicht en Obesitas

Eva Corpeleijn, voorzitter NASO

Dr. Huib de Jong, kinderarts-nefroloog, Erasmus MC – Sophia Kinderziekenhuis

Prof. Dr. Erica van den Akker, kinderarts, hoogleraar Kinderendocrinologie, Erasmus MC – Sophia Kinderziekenhuis 

Evert-Jan Boerma, Bariatrisch Chirurg Zuyderland MC en Nederlandse Obesitas Kliniek Zuid, Voorzitter Dutch Society for Bariatric and Metabolic Surgery (DSMBS)

Faouzi Achbar, wethouder Welzijn, Samenleven, Sport en Digitale Inclusie
 
Prof. Dr. Hanno Pijl, internist-endocrinoloog, Leids Universitair Medisch Centrum 

Igor Ivakić, directeur-Bestuurder van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid

Drs. Inge Out, voorzitter BLCN
 
Iris de Vries, huisarts en voorzitter Vereniging Arts en Leefstijl 

Jaap Koopman, directeur Publieke Gezondheid GGD Groningen
 
Jaap C. Seidell, Hoogleraar Voeding en Gezondheid, Vrije Universiteit Amsterdam  

Jeroom Remmers, directeur TAPP Coalitie

Dr. Karen Freijer, algemeen manager Partnerschap Overgewicht Nederland (PON)

Prof. dr. Koen Joosten, kinderarts-intensivist, ErasmusMC – Sophia Kinderziekenhuis

Prof. dr. Liesbeth van Rossum, internist-endocrinoloog Erasmus MC en voorzitter PON

Dr. Maartje Poelman, universitair Hoofddocent Prevention & Public health Nutrition, leerstoel groep consumptie & Gezonde leefstijl, Wageningen University

Dr Marc Lilien, kinderarts-nefroloog, FESPN, UMC Utrecht Wilhelmina Kinderziekenhuis

Marja Ho-dac, directeur Nierpatiënten Vereniging Nederland

Marjon Bachra, directeur bestuurder JOGG 
 
Martijn Brouwers, internist-endocrinoloog en hoogleraar Endocrinologie en Stofwisselingsziekten, Maastricht UMC+ 

Dr. MG Keijzer-Veen, kinderarts-nefroloog, UMC Utrecht Wilhelmina Kinderziekenhuis

Mariëtte Kraaijvanger, programmamanager, Kidnie, Nierstichting
 
Michelle van Roost, voorzitter Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland, Voedingsjungle 

Michiel Schreuder, Hoogleraar Kindernefrologie, Radboudumc Amalia Kinderziekenhuis

Miranda de Vries, voorzitter Raad van Bestuur, Zorggroep Elde Maasduinen, namens ActiZ (branchevereniging van zorgorganisaties)

M. Molema, wethouder Volksgezondheid van Gemeente Groningen

Nicole van Gemert, directeur Foodwatch Nederland
 
Raquel Abrahams, vicevoorzitter AJN Jeugdartsen Nederland 

Dhr. René Héman, voorzitter KNMG

Richard Schouten, directeur GroentenFruit Huis

Sandra Ysbrandy, voedingsdeskundige en TVkok, ambassadeur Nierstichting 

Dr. Sanne Djojosoeparto, postdoctoraal onderzoeker Leerstoelgroep Consumptie en Gezonde Leefstijl, Wageningen University & Research

Dr. Stefan van Rooijen, huisarts en initiatiefnemer Fit4Surgery, Fit4Life en Dokter Peer

Stef Kremers, Bestuurder Maastricht UMC+, hoogleraar Gezondheidsbevordering

Tom van Loenhout, cardioloog en voorzitter Alliantie Voeding in de Zorg  

Dr. Y.T.H.P. van Duijnhoven, directeur Publieke Gezondheid en Welzijn, gemeente  Rotterdam