Kinderartsen en gezondheidsorganisaties luiden de noodklok:
Kabinet Schoof doet te weinig om overgewicht bij kinderen te voorkomen
Kinderartsen en gezondheidsorganisaties maken zich grote zorgen over de toenemende gezondheidsschade door overgewicht en obesitas bij kinderen als gevolg van de ongezonde voedselomgeving. Veel kinderartsen worden dagelijks geconfronteerd met schrijnende gevallen: het gaat vaak om jonge patiënten met bijvoorbeeld een vervette lever of ernstige gewrichtsklachten als gevolg van overbelasting. In de meest extreme gevallen zien zij bijvoorbeeld tieners die 140 kilo wegen, die volledig aan bed gekluisterd zijn en geen toekomst meer voor zichzelf zien. Het groeiend aantal mensen met overgewicht en de bijbehorende gevolgen vragen dringend om actie.
Overgewicht belemmert gezonde toekomst van kinderen
Momenteel heeft de helft van de volwassenen overgewicht en kampt één op de acht kinderen met overgewicht of obesitas. Kinderartsen zien steeds vaker kinderen met aandoeningen of ziekten als gevolg hiervan. Deze kinderen worden vroeg belemmerd in hun gezondheid en bewegingsvrijheid. Ze ervaren ook problemen in hun welzijn en in het ontwikkelen van gezonde sociale relaties. Ze lopen meer hoger risico op blijvend overgewicht en chronische gezondheidsproblemen later in hun leven, die ook negatief effect kunnen hebben op hun werk.
Waarom hebben onze kinderen overgewicht?
Een van de belangrijkste oorzaken van overgewicht is een ongezond voedingspatroon. Dat ontstaat mede door de groeiende blootstelling aan ongezond voedsel. In tien jaar tijd is het aantal fastfoodlocaties in de buurt van scholen met 40 procent gestegen. Ook is veel marketing van ongezond voedsel op kinderen gericht. Volwassenen hebben al moeite om zich hiertegen te verweren, maar kinderen maken helemaal geen schijn van kans, omdat het kinderbrein nog niet uitontwikkeld is. Ongezond voedsel is bovendien extra aantrekkelijk omdat het goedkoper is dan gezond voedsel. De helft van de mensen wil best gezonder eten, maar eenderde van hen vindt het te duur. Dat zal zeker gelden voor mensen met een lager inkomen.
Hoe voorkomen we overgewicht bij kinderen?
Uit onderzoek blijkt dat afvallen lastig is. Daarom is voorkomen van overgewicht veel beter, zeker op jonge leeftijd. Dat kan door kinderen niet overal en continu te verleiden tot goedkoop, zoet, zout en vet rommelvoedsel, maar hen te stimuleren om vooral gezond te eten en te drinken. Bijna alle Nederlanders (90%) vinden dat ook belangrijk.
Een gezonde voedselomgeving van kinderen is een voorwaarde voor het voorkomen en bestrijden van overgewicht. Daarin heeft juist de politiek een hoofdrol; zij kan met concrete en samenhangende maatregelen de voedselomgeving gezonder maken door:
- gezond voedsel goedkoper maken, vooral voor de laagste inkomensgroepen;
- een reclameverbod voor ongezond voedsel gericht op kinderen in te voeren;
- supermarkten en andere aanbieders stimuleren meer gezond voedsel aan te bieden, en;voedselfabrikanten stimuleren gezonder voedsel te produceren.
Oproep aan kabinet Schoof
Kabinet Schoof zegt de Gezonde Generatie als doelstelling ter hanteren in de regeringsplannen, maar lijkt dit beleid niet concreet uit te voeren. Het kabinet bezuinigt fors op de preventiebudgetten en haar ambities ten aanzien van gezondheid en zorg zijn niet concreet. Kinderartsen en gezondheidsorganisaties in Nederland roepen daarom het kabinet op om er samen met hen voor te zorgen dat gezond eten en drinken makkelijker en goedkoper wordt. Voor iedereen en vooral voor kinderen. Want niemand wil toch dat kinderen op jonge leeftijd al lijden aan de gevolgen van overgewicht?
Diena Halbertsma, Gezonde Generatie, namens het Diabetes Fonds, de Hartstichting, de Maag Lever Darm Stichting en de Nierstichting
en Felix Kreier, kinderarts Onze Lieve Vrouwe Gasthuis
Mede ondertekend door:
Annet Roodenburg, lector voeding & gezondheid, HAS green academy
Anita Vreugdenhil, hoogleraar leefstijlgerelateerde ziekten bij kinderen, Maastricht UMC+
E.O. Akpinar, MD, PhD, bestuurslid NVOO
Dr. Bibian van der Voorn, landelijk projectmanager Care for Obesity, universitair docent Kinderobesitas, Vrije Universiteit Amsterdam
Drs. Bianca Rootsaert, directeur Nederlandse Vereniging van Diëtisten
Dhr. B.W. van der Beek, Wethouder Food, Jeugd en Publieke gezondheid, gemeente Ede
Dr. Carlijn Kamphuis, universitair hoofddocent Public Health, Universiteit Utrecht
Christine Strous, manager Nederlandse Diabetes Federatie
Prof. Dr. Edgar van Mil, kinderarts-endocrinoloog, STZ Expertisecentrum Leefstijlgeneeskunde Kinderen, Jeroen Bosch Ziekenhuis, bijzonder hoogleraar Jeugd, Voeding en Gezondheid, Universiteit Maastricht
Edith Mulder, directeur Diabetesvereniging Nederland
Eelco Eerenberg, wethouder Volksgezondheid Utrecht
Ellen Govers, voorzitter Kenniscentrum Diëtisten Overgewicht en Obesitas
Eva Corpeleijn, voorzitter NASO
Dr. Huib de Jong, kinderarts-nefroloog, Erasmus MC – Sophia Kinderziekenhuis
Prof. Dr. Erica van den Akker, kinderarts, hoogleraar Kinderendocrinologie, Erasmus MC – Sophia Kinderziekenhuis
Evert-Jan Boerma, Bariatrisch Chirurg Zuyderland MC en Nederlandse Obesitas Kliniek Zuid, Voorzitter Dutch Society for Bariatric and Metabolic Surgery (DSMBS)
Faouzi Achbar, wethouder Welzijn, Samenleven, Sport en Digitale Inclusie
Prof. Dr. Hanno Pijl, internist-endocrinoloog, Leids Universitair Medisch Centrum
Igor Ivakić, directeur-Bestuurder van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid
Drs. Inge Out, voorzitter BLCN
Iris de Vries, huisarts en voorzitter Vereniging Arts en Leefstijl
Jaap Koopman, directeur Publieke Gezondheid GGD Groningen
Jaap C. Seidell, Hoogleraar Voeding en Gezondheid, Vrije Universiteit Amsterdam
Jeroom Remmers, directeur TAPP Coalitie
Dr. Karen Freijer, algemeen manager Partnerschap Overgewicht Nederland (PON)
Prof. dr. Koen Joosten, kinderarts-intensivist, ErasmusMC – Sophia Kinderziekenhuis
Prof. dr. Liesbeth van Rossum, internist-endocrinoloog Erasmus MC en voorzitter PON
Dr. Maartje Poelman, universitair Hoofddocent Prevention & Public health Nutrition, leerstoel groep consumptie & Gezonde leefstijl, Wageningen University
Dr Marc Lilien, kinderarts-nefroloog, FESPN, UMC Utrecht Wilhelmina Kinderziekenhuis
Marja Ho-dac, directeur Nierpatiënten Vereniging Nederland
Marjon Bachra, directeur bestuurder JOGG
Martijn Brouwers, internist-endocrinoloog en hoogleraar Endocrinologie en Stofwisselingsziekten, Maastricht UMC+
Dr. MG Keijzer-Veen, kinderarts-nefroloog, UMC Utrecht Wilhelmina Kinderziekenhuis
Mariëtte Kraaijvanger, programmamanager, Kidnie, Nierstichting
Michelle van Roost, voorzitter Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland, Voedingsjungle
Michiel Schreuder, Hoogleraar Kindernefrologie, Radboudumc Amalia Kinderziekenhuis
Miranda de Vries, voorzitter Raad van Bestuur, Zorggroep Elde Maasduinen, namens ActiZ (branchevereniging van zorgorganisaties)
M. Molema, wethouder Volksgezondheid van Gemeente Groningen
Nicole van Gemert, directeur Foodwatch Nederland
Raquel Abrahams, vicevoorzitter AJN Jeugdartsen Nederland
Dhr. René Héman, voorzitter KNMG
Richard Schouten, directeur GroentenFruit Huis
Sandra Ysbrandy, voedingsdeskundige en TVkok, ambassadeur Nierstichting
Dr. Sanne Djojosoeparto, postdoctoraal onderzoeker Leerstoelgroep Consumptie en Gezonde Leefstijl, Wageningen University & Research
Dr. Stefan van Rooijen, huisarts en initiatiefnemer Fit4Surgery, Fit4Life en Dokter Peer
Stef Kremers, Bestuurder Maastricht UMC+, hoogleraar Gezondheidsbevordering
Tom van Loenhout, cardioloog en voorzitter Alliantie Voeding in de Zorg
Dr. Y.T.H.P. van Duijnhoven, directeur Publieke Gezondheid en Welzijn, gemeente Rotterdam