Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie


Het probleem

Een ongezond voedingspatroon leidt in veel gevallen tot ernstige gezondheidsproblemen en een verhoogde kans op (chronische) ziekten* op volwassen leeftijd. Op dit moment eet en drinkt vrijwel niemand volledig gezond en heeft 1 op de 8 kinderen overgewicht. Niet vreemd eigenlijk als je beseft dat ongezonde producten vaak goedkoper en op veel meer plekken verkrijgbaar zijn en dat daar veel reclame voor wordt gemaakt ik vergelijking tot gezonde producten.

Ongezonde voeding is, na roken, de tweede belangrijkste vermijdbare oorzaak van sterfte en verloren gezonde levensjaren. 

*Onder meer hart- en vaatziekten, diabetes type 2, chronische nierschade, kanker en spijsverteringsziekten

Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie

Om dit probleem aan te pakken, werken wij samen in de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie. Met deze alliantie creëren we focus, versterken we elkaar en vormen we één krachtige stem. Wij zetten ons in voor een maatschappij waarin gezond eten en drinken de standaard is. Te beginnen bij de jeugd. Dat doen we door te stimuleren dat het aanbod aan voeding gezonder, goedkoper, toegankelijker en aantrekkelijker wordt.

Vanuit ons gezamenlijke doel stimuleren wij veranderingen die nodig zijn om de voedingsomgeving van mensen gezonder te maken. Bijvoorbeeld door de overheid aan te sporen tot ondersteunende regelgeving, supermarkten en voedingsindustrie te stimuleren minder zout, suiker en verzadigd vet in producten te verwerken, en een halt toe te roepen aan de kindermarketing van ongezond eten en drinken. Door de voedingsomgeving gezonder te maken, zorgen we er samen voor dat in 2040 ieder kind in Nederland een gezond voedingspatroon heeft.

Onderzoeksrapport Superlijst Gezondheid

Lees hier meer over het onderzoek dat de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie samen met Questionmark heeft gedaan, waaruit blijkt dat o.a. supermarkten meer kunnen doen om gezonde voeding de makkelijkste keuze te maken.

Opgericht door

Diabetes Fonds, Hartstichting, Maag Lever Darm Stichting en Nierstichting.

In samenwerking met

Gemeente Amsterdam, JOGG en UNICEF Nederland.


Veelgestelde vragen