Word supporter

Onze voedselomgeving is ongezond

Overal om ons heen wordt ongezonde voeding aangeboden en gepromoot. Het is ongezond moeilijk om voor gezond eten en drinken te kiezen. Het is onze missie om alle kinderen te laten opgroeien in een gezonde voedselomgeving. Help jij ons mee?

Laatste nieuws

Overgewicht is een ongezond voedselprobleem

We hebben allemaal eten en drinken nodig, elke dag. Gezonde voeding
is superbelangrijk voor ons en onze kinderen. Toch eten en drinken de meeste mensen te vaak ongezond. Door een ongezond voedingspatroon loop je meer risico op overgewicht en (chronische) ziekten zoals kanker, hart- en vaatziekten, diabetes type 2, maag-, lever-, darm- en nierziekten.

Op dit moment hebben meer dan de helft van de volwassenen en één op de acht kinderen in Nederland overgewicht. We stevenen af op een enorm gezondheidsprobleem omdat het aantal mensen met overgewicht elk jaar gestaag groeit. De totale maatschappelijke kosten van overgewicht bedragen nu al ruim 79 miljard euro per jaar en dat loopt op.

De helft van de mensen wil echt wel gezonder eten of drinken. Een derde van de mensen vindt het moeilijk om gezonder te eten en te drinken. Het lukt veel mensen dan ook niet. Waarom is het zo moeilijk om gezond te eten en te drinken? Spoiler alert: het ligt niet aan die mensen zelf, het ligt aan onze ongezonde voedselomgeving.

Onze voedselomgeving is ongezond

Overal om ons heen, in de supermarkt, op straat, op plaatsen waar vaak kinderen komen, wordt veel ongezond eten en drinken aangeboden en gepromoot. Ook op televisie en social media zie je heel veel fastfood, snoep, frisdranken en snacks voorbij komen.

Bijna 80% van het voedingsaanbod van supermarkten is ongezond. De meeste mensen herkennen ongezond voedsel niet omdat het er vaak erg goed uitziet en de verpakking vaak suggereert dat iets gezond is of goed voor je lichaam.

De voedingsmiddelenindustrie besteedt jaarlijks zo’n 1,6 miljard euro aan reclame en promotie, waarvan circa 80% aan ongezonde voeding. Mensen zijn door hun oerbrein al sterk geneigd tot ongezond eten en worden door de industrie alleen maar meer uitgenodigd om dat te doen: elke dag en overal.

Het zou helpen als gezonde voeding altijd goedkoper was dan ongezonde voeding maar de afgelopen jaren is gezonde voeding alleen maar meer in prijs gestegen dan ongezonde voeding.

Het lijkt wel of het de bedoeling is dat we vooral ongezond eten en drinken. Dat is schadelijk voor ons, maar zeker voor onze opgroeiende kinderen. Op vrijwel alle plekken waar zij elke dag komen, wordt ongezonde voeding aangeboden. Kinderen ervaren ongezond eten en drinken dan makkelijker als normaal. Maar dat is toch niet normaal?

ongezonde voedselomgeving

50%

van de volwassenen in Nederland heeft overgewicht

79 miljard

is het totaal van alle maatschappelijke kosten van overgewicht per jaar

1 op de 8

Nederlandse kinderen tot 18 jaar heeft overgewicht

Wat is er nodig?

Het is onze missie om onze voedselomgeving gezond te maken. Wij willen dat de keuze voor gezonde voeding goedkoper, makkelijker en aantrekkelijker wordt. Wij willen bereiken dat in 2040 de gezonde voedselkeuze de makkelijkste keuze is doordat:

  • kinderen tot 18 jaar niet meer verleid worden door marketing voor ongezonde voeding;
  • gezonde voeding (veel) goedkoper is dan ongezonde voeding;
  • overal waar veel kinderen komen vooral gezond eten en drinken wordt aangeboden;
  • voedselfabrikanten minder suiker, zout en ongezonde vetten in hun producten verwerken.

Dat kunnen we niet alleen! Als we met zijn allen duidelijk maken dat we een gezonde voedselomgeving willen, zullen de Tweede Kamer en het kabinet niet meer om ons heen kunnen. Zo geven we onze kinderen en komende generaties een betere kans op een langer en gezonder leven.

jongetje eet met plezier van een brod met groente

80%

van het voedingsaanbod in de supermarkt is ongezond

1,6 miljard

wordt jaarlijks door de voedingsmiddelenindustrie besteed aan reclame en promotie. 80% daarvan is gericht op ongezonde voeding.

80%

van de folderaanbiedingen van supermarkten is ongezond

Wat zeggen wetenschappers hierover?

Wetenschappers en artsen doen in Nederland en daarbuiten onderzoek naar de gevolgen van de ongezonde voedselomgeving. Bekijk hieronder bijdragen van Jaap Seidell, Liesbeth van Rossum en Felix Kreijer,

87%

van de Nederlanders vindt dat gezond eten en drinken goedkoper moet worden, bijvoorbeeld door subsidies of belastingverlaging.

67%

van de Nederlanders vindt het belangrijk dat er minder reclame voor ongezonde voeding gericht op kinderen komt.

81%

van de Nederlanders vindt het belangrijk dat er een groot aanbod van gezonde voeding is op plaatsen waar veel kinderen komen.

Moeder met zoontje in winkelwagentje doen boodschappen

Feiten over voeding en voedselomgeving

  • Gezond eten en drinken is moeilijk

    De meeste mensen eten en drinken niet volledig volgens de Schijf van Vijf. De helft van de mensen wil wel gezonder eten. Meer dan een derde van hen vindt het moeilijk om gezonder te eten.

  • Ziekten

    Ongezonde voeding verhoogt het risico op overgewicht, hart- en vaatziekten, kanker, diabetes type 2, maag=, lever-, darm- en nierziekten. De helft van de volwassenen in Nederland heeft nu overgewicht; als we niets doen, zal in 2050 2 op de 3 volwassenen overgewicht hebben. Een ongezond voedingspatroon is een van de belangrijkste vermijdbare doodsoorzaken in Nederland.

  • Overgewicht

    De helft van de volwassenen in Nederland heeft overgewicht. In 1990 was dat nog 1 op de 3 volwassenen. Als we niks doen, wordt dat in 2050 bijna 2 op de 3. Ook heeft 1 op de 8 kinderen overgewicht.
    Overgewicht is een lastig probleem omdat het voor veel mensen niet gemakkelijk is om weer op een gezond gewicht te komen. Als de voedselomgeving ongezond blijft, maken we het alleen maar moeilijker voor mensen met overgewicht.

  • Maatschappelijke kosten overgewicht

    Overgewicht kost de samenleving ieder jaar 79 miljard. Dat komt omdat overgewicht niet alleen veel zorg vereist, maar ook impact heeft op productiviteit, welzijn en het risico verhoogt op hart- en vaatziekten, kanker, diabetes type 2, maag-, lever-, darm- en nierziekten. Dit is niet alleen erg voor mensen die het overkomt, maar ook voor hun omgeving.

  • Ongezonde kindermarketing

    De voedingsmiddelenindustrie besteedt jaarlijks zo’n 1,6 miljard euro aan reclame en promotie, waarvan circa 80% aan ongezonde voeding. Kinderen worden iedere dag verleid tot ongezond eten en drinken. Dat is juist voor hen schadelijk, want zo krijgen ze het idee dat ongezond eten en drinken normaal is.
    67% van de volwassenen wil minder reclame voor ongezonde voeding gericht op kinderen. Toch zoeken voedselfabrikanten steeds weer de grenzen op met ongezonde kindermarketing, bijvoorbeeld via sociale media.

  • Supermarkten

    Bijna 70% van ons dagelijks eten en drinken kopen we in de supermarkt. Bijna 80% van het voedingsaanbod in supermarkten is ongezond. Bijna 80% van de folderaanbiedingen van supermarkten gaat over ongezonde voeding.
    Supermarkten hebben in 2018 beloofd om zich meer in te spannen om hun consumenten te stimuleren meer gezonde producten te kopen. Daar is tot op heden niets van terecht gekomen. Uit het onderzoek van de Superlijst Gezondheid 2024 blijkt dat de meeste supermarkten nog niet 1/3e van de mogelijkheden die ze hebben, benutten om het de klant makkelijker te maken.

  • Prijs

    Gezonde voeding is de afgelopen jaren meer in prijs gestegen dan ongezonde voeding.
    87% van de volwassenen vindt het belangrijk dat gezonde voeding goedkoper wordt door subsidie of verlaging van belasting.

  • Samenstelling voeding

    Bewerkte voedingsmiddelen bevatten vaak veel suiker, zout en/of ongezond vet. 78% van de Nederlanders vindt het belangrijk dat bewerkt eten en drinken gezonder wordt gemaakt.

Wat jij kan doen

Help ons mee door ons te volgen op de socials en website. Like en share onze berichten en/of stuur ons:

  • foto’s van reclame voor ongezonde voeding gericht op kinderen en vertel wat je daarvan vindt;
  • leuke voorbeelden van hoe een school, sportvereniging of anderen in je omgeving meer gezonde voeding aanbieden;
  • wat jij hebt meegemaakt, gelezen, gezien of gehoord waardoor je gezonde voeding belangrijk vindt.

Wil je ons mailen? Stuur dan je bericht naar info@gezondheidsfondsen.nl

Wie zijn wij?

Het Diabetes Fonds, de Hartstichting, het MDL Fonds en de Nierstichting werken binnen het collectief van De Gezonde Generatie samen aan een gezondere voedselomgeving, vooral voor kinderen.

  • We stimuleren de overheid om effectieve wettelijke maatregelen in te voeren die onze voedselomgeving gezonder maken.
  • We inspireren en overtuigen publiek, maatschappelijke organisaties en bedrijven van de noodzaak van een gezonde voedselomgeving.
  • Dat doen we door bewustwording, samenwerking. lobby en positieve acties.
gezonde voeding in bakjes

Veelgestelde vragen

  • Waarom richt De Gezonde Generatie zich op de voedselomgeving?

    Vanaf 13 oktober 2020 werken het Diabetes Fonds, de Hartstichting, het MDL Fonds en de Nierstichting samen aan het verbeteren van de voedselomgeving. Kinderen en jongeren groeien nu op in een wereld die bol staat van ongezond eten en drinken. We kunnen kinderen en hun ouders niet vragen om gezonder te eten en te drinken als we niet ook werken aan meer, makkelijkere en goedkopere gezondere keuzemogelijkheden. Samen met de gemeente/GGD Amsterdam, JOGG en UNICEF Nederland werken we aan bewustwording, samenwerking met maatschappelijke partners en politieke lobby om de voedselomgeving gezonder te maken.

  • Wat willen jullie bereiken?

    We willen dat de Nederlandse jeugd in 2040 een gezond voedingspatroon heeft en leeft in een gezonde voedselomgeving, waarin gezond eten en drinken de norm is. Wij stimuleren regelgeving die de voedselomgeving van kinderen gezonder maakt. We willen:
    – dat gezonde voeding goedkoper is dan ongezonde voeding
    – dat marketing van ongezonde voeding gericht op kinderen tot 18 jaar wordt verboden
    – dat omgevingen waar veel kinderen komen vooral gezond eten en drinken aanbieden
    – dat fabrikanten door regelgeving worden gestimuleerd minder suiker, zout en ongezonde vetten toe te voegen aan hun producten

  • Op wie richten jullie je?

    Vooral op de overheid, de voedingsbranche en het maatschappelijk middenveld. Onze overheid zet vooral in op voorlichting/educatie van gezonde leefstijl, maar pakt de ongezonde voedselomgeving onvoldoende aan. De voedingsbranche moet veel meer gezonde producten maken en geen reclame voor ongezonde voeding meer op kinderen richten. We willen ook dat scholen, sportkantines en andere plekken waar veel kinderen komen, gezonde voedselomgevingen worden. Daarbij is ieders hulp  nodig.

Contact

Wil je ons een vraag stellen of jouw ervaringen met een (on)gezonde voedselomgeving doorgeven? Stuur ons dan een mailbericht.

info@gezondheidsfondsen.nl
Diena Halbertsma voorzitter Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie

Diena Halbertsma

Voorzitter Alliantie Voeding voor De Gezonde Generatie