Stevige aanpak nodig voor gezondere supermarkten
26 november 2024
Overal om ons heen wordt ongezonde voeding aangeboden en gepromoot. Het is ongezond moeilijk om voor gezond eten en drinken te kiezen. Het is onze missie om alle kinderen te laten opgroeien in een gezonde voedselomgeving. Help jij ons mee?
50%
van de volwassenen in Nederland heeft overgewicht
79 miljard
is het totaal van alle maatschappelijke kosten van overgewicht per jaar
1 op de 8
Nederlandse kinderen tot 18 jaar heeft overgewicht
80%
van het voedingsaanbod in de supermarkt is ongezond
1,6 miljard
wordt jaarlijks door de voedingsmiddelenindustrie besteed aan reclame en promotie. 80% daarvan is gericht op ongezonde voeding.
80%
van de folderaanbiedingen van supermarkten is ongezond
87%
van de Nederlanders vindt dat gezond eten en drinken goedkoper moet worden, bijvoorbeeld door subsidies of belastingverlaging.
67%
van de Nederlanders vindt het belangrijk dat er minder reclame voor ongezonde voeding gericht op kinderen komt.
81%
van de Nederlanders vindt het belangrijk dat er een groot aanbod van gezonde voeding is op plaatsen waar veel kinderen komen.
De meeste mensen eten en drinken niet volledig volgens de Schijf van Vijf. De helft van de mensen wil wel gezonder eten. Meer dan een derde van hen vindt het moeilijk om gezonder te eten.
Ongezonde voeding verhoogt het risico op overgewicht, hart- en vaatziekten, kanker, diabetes type 2, maag=, lever-, darm- en nierziekten. De helft van de volwassenen in Nederland heeft nu overgewicht; als we niets doen, zal in 2050 2 op de 3 volwassenen overgewicht hebben. Een ongezond voedingspatroon is een van de belangrijkste vermijdbare doodsoorzaken in Nederland.
De helft van de volwassenen in Nederland heeft overgewicht. In 1990 was dat nog 1 op de 3 volwassenen. Als we niks doen, wordt dat in 2050 bijna 2 op de 3. Ook heeft 1 op de 8 kinderen overgewicht.
Overgewicht is een lastig probleem omdat het voor veel mensen niet gemakkelijk is om weer op een gezond gewicht te komen. Als de voedselomgeving ongezond blijft, maken we het alleen maar moeilijker voor mensen met overgewicht.
Overgewicht kost de samenleving ieder jaar 79 miljard. Dat komt omdat overgewicht niet alleen veel zorg vereist, maar ook impact heeft op productiviteit, welzijn en het risico verhoogt op hart- en vaatziekten, kanker, diabetes type 2, maag-, lever-, darm- en nierziekten. Dit is niet alleen erg voor mensen die het overkomt, maar ook voor hun omgeving.
De voedingsmiddelenindustrie besteedt jaarlijks zo’n 1,6 miljard euro aan reclame en promotie, waarvan circa 80% aan ongezonde voeding. Kinderen worden iedere dag verleid tot ongezond eten en drinken. Dat is juist voor hen schadelijk, want zo krijgen ze het idee dat ongezond eten en drinken normaal is.
67% van de volwassenen wil minder reclame voor ongezonde voeding gericht op kinderen. Toch zoeken voedselfabrikanten steeds weer de grenzen op met ongezonde kindermarketing, bijvoorbeeld via sociale media.
Bijna 70% van ons dagelijks eten en drinken kopen we in de supermarkt. Bijna 80% van het voedingsaanbod in supermarkten is ongezond. Bijna 80% van de folderaanbiedingen van supermarkten gaat over ongezonde voeding.
Supermarkten hebben in 2018 beloofd om zich meer in te spannen om hun consumenten te stimuleren meer gezonde producten te kopen. Daar is tot op heden niets van terecht gekomen. Uit het onderzoek van de Superlijst Gezondheid 2024 blijkt dat de meeste supermarkten nog niet 1/3e van de mogelijkheden die ze hebben, benutten om het de klant makkelijker te maken.
Gezonde voeding is de afgelopen jaren meer in prijs gestegen dan ongezonde voeding.
87% van de volwassenen vindt het belangrijk dat gezonde voeding goedkoper wordt door subsidie of verlaging van belasting.
Bewerkte voedingsmiddelen bevatten vaak veel suiker, zout en/of ongezond vet. 78% van de Nederlanders vindt het belangrijk dat bewerkt eten en drinken gezonder wordt gemaakt.
Vanaf 13 oktober 2020 werken het Diabetes Fonds, de Hartstichting, het MDL Fonds en de Nierstichting samen aan het verbeteren van de voedselomgeving. Kinderen en jongeren groeien nu op in een wereld die bol staat van ongezond eten en drinken. We kunnen kinderen en hun ouders niet vragen om gezonder te eten en te drinken als we niet ook werken aan meer, makkelijkere en goedkopere gezondere keuzemogelijkheden. Samen met de gemeente/GGD Amsterdam, JOGG en UNICEF Nederland werken we aan bewustwording, samenwerking met maatschappelijke partners en politieke lobby om de voedselomgeving gezonder te maken.
We willen dat de Nederlandse jeugd in 2040 een gezond voedingspatroon heeft en leeft in een gezonde voedselomgeving, waarin gezond eten en drinken de norm is. Wij stimuleren regelgeving die de voedselomgeving van kinderen gezonder maakt. We willen:
– dat gezonde voeding goedkoper is dan ongezonde voeding
– dat marketing van ongezonde voeding gericht op kinderen tot 18 jaar wordt verboden
– dat omgevingen waar veel kinderen komen vooral gezond eten en drinken aanbieden
– dat fabrikanten door regelgeving worden gestimuleerd minder suiker, zout en ongezonde vetten toe te voegen aan hun producten
Vooral op de overheid, de voedingsbranche en het maatschappelijk middenveld. Onze overheid zet vooral in op voorlichting/educatie van gezonde leefstijl, maar pakt de ongezonde voedselomgeving onvoldoende aan. De voedingsbranche moet veel meer gezonde producten maken en geen reclame voor ongezonde voeding meer op kinderen richten. We willen ook dat scholen, sportkantines en andere plekken waar veel kinderen komen, gezonde voedselomgevingen worden. Daarbij is ieders hulp nodig.
Binnen De Gezonde Generatie werken vier kernpartners samen:
We werken structureel samen met drie partners:
Wil je ons een vraag stellen of jouw ervaringen met een (on)gezonde voedselomgeving doorgeven? Stuur ons dan een mailbericht.
info@gezondheidsfondsen.nlDiena Halbertsma
Voorzitter Alliantie Voeding voor De Gezonde Generatie